Mariborske zdravstvene ustanove so danes tik pred prazniki opozorile na naraščajoče število primerov različnih virusnih obolenj, zlasti respiratornega sincicijskega virusa (RSV) in virusa gripe ob hkrati še vedno prisotnem covidu-19 v vseh populacijskih skupinah. Starše pozivajo, da med počitnicami, če je le mogoče, otrok ne oddajo v vrtec.

Okužbe v porastu, potrebna je previdnost

Tako pri nas kot tudi drugje v Evropi in po svetu zaznavamo nagel porast pojava respiratornih okužb, okužb dihal, prehladnih obolenj, gripe, tudi okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). “Lahko povem, da v zadnjih treh tednih pravzaprav zelo naglo narašča širjenje kroženja gripe pri nas. Da smo sedaj nekje od začetka oktobra potrdili že več kot 400 primerov gripe v Sloveniji. Pojavnost gripe je v tem obdobju pet krat večja, kot je bila v tem istem obdobju pred pandemijo gripe,” pojasnjuje Zoran Simonovič, predstojnik NIJZ.

Tako, da lahko govorimo o enem zelo hitrem začetku sezone gripe in zelo naglem in intenzivnem šerjenju virusa gripe tipa A, ki se torej v teh tednih stopnjuje.

Od začetka septembra so zaznavali že pojavavljanje tudi drugih respiratornih povročiteljev, predvsem RSV in v preteklih tednih je bilo vsak teden približno 10 odstotkov vseh odvzetih vzorcev pozitivnih na ta virus. “Epidemiološka situacija je resna, število oseb, ki so okužene in širijo respiratorne okužbe je zelo veliko zato je na tem mestu potrebna previdnost in ti splošni ukrepi s katerimi lahko zmanjšamo tveganje tako za okužbo samega sebe kot tudi za prenos okužbe na naše bližnje in na ostale ljudi,” dodaja Simonovič.

Osebe, ki so okužene ali imajo kakršne koli znake prehladnega obolenja naj ostanejo doma in zmanjšajo svoje stike čimbolj kar lahko, da preprečijo prenos okužbe na druge.

Kaj nas čaka to zimo?

V naslednjih tednih lahko pričakujemo vrh obolevanja, je pa odvisno predvem od obnašanja nas samih. V kolikor imamo težave ali smo zboleli, je bolje, da ostanemo doma, zmanjšamo oz. omejimo stike, redno umivamo roke … “Za ranljive skupine, to so starejši od 65 let in kronični bolniki, apeliram na zaščito s cepljenjem, kljub temu da je gripa na pohodu, vrh pa šele pričakujemo, kar pomeni, da še imamo čas za zaščito s cepljenjem proti gripi. Absolutno je potrebna tudi zaščita pred pnevmokoknimi okužbami, ki lahko rečemo, da je od letošnjega letna brezplačna oz. se izvede v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja za vse starejše od 65 let in za vse kronične bolnike, pravi Simonovič in še dodaja, da je za le-te pomembno, da so zaščiteni z vsemi poživitvenimi odmerki za zaščito pred covidom-19.”

Učinkovitost cepiva

Laboratorijski podatki kažejo na to, da so ti virusi, ki sedaj krožijo po Evropi pravzaprav genetsko zelo podobni virusom, ki so v cepivu, zato lahko pričakujemo relativno dobro ujemanje in dobro zaščitno učinkovitost cepljenja. “Preliminarne prve študije kažejo, da je ta zaščita vsaj 50 odstotna, pred samo zaščito pred okužbo,” pravi Simonovič in dodaja, da je pri cepljenju predvsem pomembno to, da nas cepiva in cepljenja zaščitijo pred težjim potekom bolezni, kar zadeva zaščito pred hospitalizacijo in nenazadnje tudi pred usodnimi zapleti, ki jih te okužbe nosijo s seboj.

Največji vpliv na širjenje virusa

Klimatske mikrorazmere imajo svoj vpliv na širjenje virusa, vendar kar je bolj pomembno kot te temperaturne razmere za širjenje, hitrost in intenziteto širjenja, so naši intenzivni medosebni stiki, to so bližnji stiki na manj kot 1,5 metra. Ob teh bližnjih stikih se vsi respiratorni efekti, ki se prenašajo s kužnimi kapljicami, potem enostavneje prenašajo iz okužene osebe na druge, ob tem pa igra veliko vlogo tudi higiena rok, saj se večina teh virosov prenaša tudi iz okuženih površin, dodaja Simonovič.

Kot je povedal Jernej Dolinšek, predstojnik Klinike za pediatrijo UKC Maribor, v zadnjem mesecu ali pa še malo več odkar se je začela epidemija RSV, opažajo velik porast. Dnevno v urgentne ambulante prihaja 30 otrok, nekateri med njimi so resno bolni. Tudi če je zdaj respiratornega sincicijskega virusa (RSV) malenkost popustil ali pa mu pojenja moč, se zdaj pojavlja gripa tipa A.

Umaknimo otroke iz vrtcev in šol, če se le da. Ne gre se za nas, ampak se gre za otroke. Naj božički namesto na bolnišnično okno, trkajo na domačo okno.

Dolinšek prosi vse starše, naj otrok na prvo minuto ne vozijo v bolnišnico, naj ga raje doma še malo opazujejo in kasneje ocenijo ali je resnično potreben zdravniške oskrbe ali ne. “Bolnišnice so polne, potrebno je dati prostor tistim, ki ga zares potrebujejo. Dandanes se morda bojimo biti starši in te odgovornosti na sebe ne prevzamemo več, takoj jo moramo prevrečti na zdravstveni sistem, ki se potem natrpa. Med njimi pa je lahko nekdo, ki je hudo bolan in ki uro, dve, tri, čaka v vrsti na oskrbo, ker ga zaradi oskrbe drugih, ne moremo ali pa ne bomo mogli oskrbeti. To se nam pozna, ampak to je naša realnost in temu moremo slediti,” pojasnjuje Dolinšek in pravi, da so prav oni na žalost tisti zadnji, h katerim pridejo na koncu vsi, ki menijo, da potrebujejo bolnišnično zdravljenje. “Ne sprejmemo vseh, saj jih 90 odstotkov lahko brez težav po nekaj malega ukrepih pošljemo v domačo oskrbo, kar je pravzaprav cilj,” še dodaja.

Beležimo veliko pomanjkanje zdravnikov in zdravniškega kadra, poleg tega pa imamo še to epidemiološko situacijo, ki nas v zadnjih 14 dneh bremeni tudi z velikim številom obiskov, predvsem malih pacientov. V preteklem tednu, v soboto in nedeljo, smo vsak dan v dežurni ambulanti pri nas pregledali preko 200 bolnikov, ravno zaradi teh povzročiteljev, pravi Jernej Završnik, direktor ZD Maribor.

Završnik pojasnjuje, da so prihodnji teden šolske počitnice, kar pomeni, da bodo šoloobvezni in vrtčevski otroci doma, zato apelira na vse starše, da tisti, ki si to lahko privošlijo, da ti otroci v čim večjem številu ostanejo doma, tudi če niso bolni. Želijo namreč vsaj malo zaustaviti širjenje teh bolezni v prihodnjem tednu. V tem tednu oz. za praznike, so organizirali podvojene dežurne ekipe. V slučaju potreb, imajo na strani še eno ekipo. Opažajo, da je res veliko število bolnih otrok. “Če bi zmanjšali vsaj ta prenos okužb, bomo ogromno naredili. Imamo pripravljene štiri dežurne ekipe, ki bodo čez praznike delale, vendar, če se bo število še povečevalo, potem enostavno tega ne zmoreš,” pojasnjuje Završnik.