Kaj pojav koronavirusa pomeni za Mariborčane ter kako so pripravljene zdravstvene ustanove v primeru okužb smo povprašali mag. Aleksandra Jusa, pomočnika direktorja za zdravstveno nego v Zdravstvenem domu v Mariboru. »Mi smo se začeli pripravljat takoj, ko se je virus pojavil v Evropi in smo prejeli ustrezna navodila z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Preskrbeli smo se z zaščitno opremo za delovno osebje ter na vrata ambulante tudi postavili opozorila o tem kaj storiti v primeru, če smo bili izpostavljeni okolju s korona virusom,« je povedal Jus.

Kako poteka postopek ugotavljanja koronavirusa?

Če oboleli sumi, da je okužen s korona virusom, lahko preveri prisotnost okužbe z obiskom Nacionalnega inštituta za javno zdravje ali pa se pozanima pri osebnem zdravniku. Postopek analize poteka sledeče:
1. Osebje odvzame bris nosno-žrelnega prostora.
2. Odvzet bris obolelega je poslan v laboratorij, kjer potrdijo morebitno okužbo.
3. Izid laboratorijske preiskave se pridobi po treh urah.
Cepivo za korona virus bo po besedah mag. Aleksandra Jusa dostopno najverjetneje naslednje leto v poletnem času. Jus dodaja, da trenutno ni večjega razloga za preplah, razen v primeru okužbe pri kroničnih bolnikih ter ljudeh šibkega zdravja.

V Mariboru pripravljeni

»Zdravstveni delavci imajo na voljo ustrezne maske, ki ne prepuščajo, rokavice ter zaščitne kombinezone za enkratno uporabo, ki se po stiku z obolelimi zavržejo,« je pojasnil Jus. Kot še pojasnjuje Jus, je zdravstvenem domu na voljo tudi izolirnica, ki služi postopku izolacije obolelega. Po posvetu z infektologi UKC Maribor, se primeri pacientov pošljejo na nadaljnjo obdelavo. V izolirnici so pacienti pregledani in ustrezno oskrbljeni. Cilj je preprečiti, da se okužba ne križa z boleznimi ostalih pacientov. Izolacija obolelega poteka doma, razen v primeru hujših zdravstvenih težav, kjer je posameznik hospitaliziran.

Znaki koronavirusa

Najbolj pogosti pokazatelji korona virusa so visoka temperatura, ki traja že več dni, kašelj ter oteženo dihanje. Še posebej ranljive so lahko osebe, ki so bile v stiku z osebami na območju Azije. Jus izpostavlja, da je za preprečitev okužbe predvsem pomembno razkuževanje ter higiena rok in izogibanje večjim množicam ljudi
Če oseba sumi obolenje za korona virusom, naj naveže kontakt z osebnim zdravnikom, priporočljivo je tudi, da se izogiba kontaktu z ljudmi. V primeru, da oboleli obišče zdravstveno ustanovo, mora biti obveščeno celotno osebje, ki bolnika usmeri v izolacijsko sobo.