Letos prvič v več slovenskih mestih odpira vrata subkulturni Kavč festival. Mednarodni festival intimnih sobnih dogodkov se bo začel danes v Mariboru kot prvem v nizu gostiteljskih krajev. Še vedno pa bo večina dogodkov potekala v Ljubljani, kjer se bo od torka do sobote vsak večer zvrstilo več glasbenih, lutkovnih in drugih predstav.

Koncept intimnih koncertov, gledaliških predstav in drugih kulturnih dogodkov v stanovanjih je v Slovenijo po zgledu Argentine pripeljal lutkar, glasbenik in organizator festivala Plavajoči grad Matija Solce. V Ljubljani bo potekal četrtič, letos pa se prvič širi še v druga mesta po Sloveniji. Skupno se bo v 90 stanovanjih odvilo 130 dogodkov.

Predstava kar v domači spalnici

“Subkulturni Kavč festival pomeni implantacijo umetnosti tja, kamor sodi – v naš vsakdan. Edinstvena oblika festivala omogoča, da si lahko kdorkoli v svoji spalnici, kuhinji ali dnevni sobi omisli koncert ali predstavo. Specifike prostora pri tem nikakor niso ovira, temveč dodana vrednost,” izpostavljajo organizatorji.

Ker obiskovalci pridobijo naslov šele ob rezervaciji brezplačne vstopnice, ostaja narava dogodkov zasebne narave. S seboj je potrebno prinesti copate, kaj za pod zob in priporočeni prostovoljni prispevek, ki predstavlja edino plačilo nastopajočim umetnikom. Ti prihajajo tudi iz tujine.

Znajdete se lahko tudi pod mostom, zaporniški celici ali v predsedniški palači

“Koncept bo promoviral tudi posebne prostore, kot so bolnišnice, uradi, manjši lokali, študentski domovi ali domovanja brezdomcev. Zato ne bodite presenečeni, če se namesto v stanovanju znajdete pod mostom, zaporniški celici ali v predsedniški palači,” je napovedal Solce.

Festival sobnih intimnih dogodkov bi po njegovih ocenah lahko, tako kot v nekaterih drugih državah, prebil steno institucionalne umetnosti v pravo, funkcionalno underground sceno kot protiutež kulturnemu trgovanju. “Tako kot se je med vojnama kultura dejansko udejanjala skrivaj, se mora tudi danes, da bi obvarovala svojo distanco do religije, politike in seveda – korporacij, odpraviti iz okvirov, ki jih z drobtinčarsko politiko uvaja oblast. Dnevne sobe znajo biti le zametek subkulture, kjer bodo ljudje začeli pogumneje razmišljati o nekaterih stvareh,” je prepričan.

Od danes do ponedeljka devet intimnih dogodkov

V Mariboru so pri organizaciji združili moči kolektiv ZIZ, KD Matita, Radio Marš in Lutkovno gledališče Maribor. V tem mestu je od danes do ponedeljka napovedanih devet dogodkov, nato pa se dogajanje seli v Ljubljano, Celje, Novo Gorico, Loško dolino, Trst, Kamnik in na Ptuj. Več o posameznih dogodkih pa tukaj.

Festival namenja posebno pozornost dogodkom za ranljive skupine. Med drugim bodo v ljubljanski Hiši otrok in umetnosti organizirali koncert za otroke z motnjami v duševnem razvoju ter dogodek za brezdomce, od katerega bodo zbrane prispevke namenili organizaciji Kralji ulice. Tema brezdomstva, kot produkta vedno večjega družbenega razslojevanja, bo tudi ena od rdečih niti festivala.

STA