Maribor

V Dravskih elektrarnah so tokrat ukrotili Dravo

Uredništvo , 09.08.23 ob 03:50

V teh dneh poteka intezivno odstranjevanje naplavin iz reke.

V Dravskih elektrarnah so tokrat ukrotili Dravo

Ker je Drava tokrat poplavila predvsem v spodnjem toku, pod vodo so polja in pa več objektov na področju med Markovci in Ormožem. Kot zatrjujejo v Dravskih elektrarnah (DEM) je bilo veliko usklajevanja med njimi in avstrijskim Verbundom, hkrati pa so uravnavali pretoke s pomočjo zapornic hidroelektrarn.

“Z upravljalcem hidroelektrarn na avstrijskem delu reke Drave smo ves čas v kontaktih, ti so bili v preteklih dneh še posebej intenzivni in zgledni. Izpostaviti je potrebno, da je bila situacija nekoliko drugačna kot leta 2012, ko je maksimalni pretok na meji z Avstrijo znašal 2.700 kubičnih metrov na sekundo, letos pa je konica dosegla 1.180 kubičnih metrov na sekundo, so pa veliko dodali pritoki na slovenskem delu reke Drave,” pojasnjujejo v DEM.

Izzivi so bili vodotoki

Poudarjajo, da so jim velike izzive povzročali vodotoki, ki se izlivajo v reko Dravo, saj so dosegali rekordne pretoke. Obenem so intenzivno in neprenehoma, to je 24 ur na dan, s požrtvovalnostjo in zavzetostjo sodelavcev odstranjevali naplavine, ki so mašile dovodne kanale pred kanalskimi elektrarnami. S tem smo vzdrževali pretok po kanalih in preprečili dodatno poplavljanje ob strugi reke Drave. “Največ so k razlitju pripomogle obilne padavine, ki smo jim bili priča v Sloveniji. Naše ekipe so, kot omenjeno, delale 24 ur na dan, da so odstranjevale plavje in zagotavljale pretok kanalskih elektrarn na ravni, da preko jezov ni šlo še več vode, ki bi lahko povzročila dodatna razlivanja.”

Izjemne napore bodo tudi v prihodnje vlagali v odstranjevanje naplavin, kajti količina je ogromna in odstranjevanje bo po njihovih izjavah potekalo še več dni oziroma do trenutka, ko bodo vse naplavine odstranjene iz reke.