Univerza v Mariboru je poenotila tutorski sistem za vse članice in enotno odločila, da se ta financira iz prispevka študentov ob vpisu. Za študijsko leto 2024/25 bo prispevek znašal 10 evrov. Dodaten strošek je vznejevoljil študente in njihove predstavnike, a univerza vztraja pri svoji odločitvi.

Nekateri doslej brez plačila

Doslej je tutorski sistem na osmih fakultetah financirala Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM), ostalih devet članic pa je imelo to po poročanju časnika Večer organizirano vsaka po svoje, pri čemer ponekod tutorji sploh niso prejemali plačila.

Na univerzi pojasnjujejo, da so se za prenovo tutorskega sistema odločili, ker želijo enak sistem za vse članice in posledično študente univerze. Poudarjajo, da so bili v delovni skupini, ki je pripravila osnove za prenovo, tudi predstavniki študentov, študentski svet univerze pa je na spremembe podal pozitivno mnenje.

Tutorstvo vidijo kot način, kako študentje prispevajo k skupnosti in delijo svoje znanje in izkušnje z drugimi študenti. "Ker pa se zavedamo, da tako študentje kot tudi visokošolski učitelji tutorji (ki za svoje delo sicer ne prejmejo posebnega plačila) v aktivnosti, povezane s tutorstvom, vložijo veliko svojega časa in truda, smo tutorski sistem zasnovali na način enkratnega prispevka vseh študentov za njegovo izvajanje. Zavedati se moramo namreč, da se tutorski sistem izvaja ravno za študente in je na voljo vsem študentom, če in ko ga potrebujejo," so za STA povedali na univerzi.

90 odstotkov za nagrajevanje tutorjev študentov

Končno vrednost izvajanja tutorstva na ravni celotne univerze bo sicer mogoče natančno opredeliti šele po tem, ko bodo vse fakultete določile svoja podrobna navodila ter ko bo jasno, koliko sredstev so študentje s stroški ob vpisu namenili tutorskemu sistemu. "To so storitve, ki se izvajajo za vse študente, za katere univerza ne prejme namenskega denarja in iz tega razloga je določen sistem plačila, kot ga omogoča zakonodaja," so dodali.

Tutorski sistem se bo po napovedih financiral iz prispevka študentov ob vpisu in iz morebitnih drugih virov. Ob tem je določeno, da mora vsa sredstva, ki se zberejo za tutorski sistem s prispevki študentov ob vpisu, fakulteta porabiti namensko, pri čemer se najmanj 90 odstotkov sredstev nameni nagrajevanju tutorjev študentov, razlika pa se lahko porabi za usposabljanja tutorjev.

V ŠOUM prepričani, da strošek ne bi smel pasti na študente

V ŠOUM po poročanju Večera ne nasprotujejo poenotenju sistema, a so prepričani, da strošek tutorstva ne bi smel pasti na študente. Oglasili so se tudi v Mladem forumu SD Maribor. "Strogo obsojamo odločitev vodstva univerze ter študentskega sveta, da stroške tutorstva prenese direktno na študente. S tem so študente, kot eno najbolj socialno ranljivih skupin, prizadeli s še eno 10-evrsko obremenitvijo, čeprav so odločitev za poenotenje sistema tutorstva sprejeli sami," so sporočili in pozvali univerzo, da ponovno odpre postopek usklajevanja sistema tutorstva, poroča STA.