V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor se število bolnikov z novim koronavirusom še naprej znižuje, zato tečejo pospešene priprave na krajšanje zaostankov pri obravnavah ostalih bolnikov. Strokovni direktor Matjaž Vogrin napoveduje za prihodnji teden približno 10-odstotno povečanje obsega dela.

Vse več pacientov zapušča intenzivno zdravljenje

Po dobrem mesecu soočanja s covidom-19 je položaj v UKC Maribor po ocenah Vogrina stabilen. “Imamo zadostno količino varovalne opreme, pa tudi število pacientov se v zadnjih dneh ne veča več, celo rahlo upada,” je povedal v današnji izjavi za medije.

Trenutno imajo zaradi koronavirusne bolezni hospitaliziranih 27 ljudi, od tega jih 11 potrebuje intenzivno terapijo. “Število pacientov, ki so zapustili intenzivno terapijo, je vsak dan večje, danes že štiri, morda celo pet,” je dodal.

Ob tem danes poročajo o novi smrtni žrtvi. Prvi dve smrti zaradi covida-19 so zabeležili pred dvema tednoma, v četrtek pa je umrla še tretja oseba.

V marcu odpadlo kar 700 večjih operativnih pregledov

Kljub temu Vogrin ocenjuje, da imajo položaj pod nadzorom, zato lahko posvečajo več pozornosti ostalim bolnikom. V marcu je v UKC Maribor odpadlo več kot 700 večjih operativnih posegov, 3000 hospitalnih zdravljenj in 25.000 ambulantnih obravnav.

Največji padec števila operativnih posegov so glede na marec lani zabeležili na oddelku za otroško kirurgijo, sledijo oddelki za ortopedijo, abdominalno kirurgijo, ORL, žilno kirurgijo in kardiokirurgijo. Skupno število opravljenih posegov je bilo v marcu lani 1540, v marcu letos pa 867, razlika je torej 673.

V tem trenutku se obseg dela v našem kliničnem centru postopoma povečuje. Je pa ovira v tem, da sta kar dve stavbi namenjeni covid pacientom, enako velja za intenzivno terapijo. Hkrati je delo z drugimi pacienti oteženo; potrebna je zaščitna oprema, dodatna previdnost pri pacientih in v čakalnicah ne sme biti toliko pacientov, kot jih je bilo lahko pred covid krizo,” je pojasnil.

“Število zdravstvenih obravnav bomo povečevali glede na trenutno epidemiološko situacijo. V načrtu za prihodnji teden pa je približno 10-odstotno povečanje obsega dela,” je dodal.

Od prej izbrani datumi več ne veljajo, pacienti naj počakajo na klic z UKC

Bolnike, ki so na čakanju, je pozval, naj počakajo na klic ali pošto iz UKC Maribor. Vsi termini, ki so bili dodeljeni pred izbruhom novega koronavirusa, so namreč zdaj neveljavni. “Tisti, ki imajo datume, naj ne pridejo na te datume, kot so naročeni, ampak naj čakajo na poziv iz našega kliničnega centra. Datumi, ki so bili dodeljeni pred covid krizo namreč niso relevantni. Pač pa so relevantni novi datumi, o katerih bodo vsi pacienti pravočasno obveščeni,” je pojasnil strokovni direktor.

Nekateri oddelki preurejeni na bolnike z in brez covid-19

Da bi lahko čim hitreje zmanjšali nastale zaostanke, so bila potrebna tudi nekatera gradbena dela, predvsem v urgentnem centru in nekaterih kirurških ambulantah. Te bi radi namreč preuredili tako, da bodo lahko v njih hkrati obravnavali bolnike z in brez covida-19. “Nekatera od teh del so že zaključena, nekatera še potekajo,” je povedal Vogrin. Posledično je treba nabaviti tudi dodatno medicinsko opremo, saj so delovišča organizirana v dvojni obliki.

STA