Maribor

UKC Maribor na nekaterih oddelkih ponovno prehaja v Fazo 4

Vanja Čiček, 03.04.20 ob 08:29

Ker je veliko število pacientov, ki potrebujejo nujno pomoč, jih zgolj zavoljo epidemije ne gre zanemariti. Meja med stanjem ‘urgentno’ in ‘nujno’ je namreč zelo tanka in življenje je lahko tudi pri nujnih pacientih hitro ogroženo.

Pred tednom dni je Krizni štab UKC Maribor sprejel sklep o aktivaciji Faze 5, ki stopi v celoti v veljavo v ponedeljek 30. 3. 2020. Razlog za slednje je bil, kot so pojasnili v UKC Maribor, naglo večanje števila Covid-19 pozitivnih pacientov, predvsem tistih, ki potrebujejo intenzivno terapijo. A ker je veliko število pacientov, ki potrebujejo nujno pomoč, jih zgolj zavoljo epidemije ne gre zanemariti. Meja med stanjem ‘urgentno’ in ‘nujno’ je namreč zelo tanka in življenje je lahko tudi pri nujnih pacientih hitro ogroženo.

Faza 5 je zajemala naslednje ukrepe:

– delujejo le dežurne službe (urgentne operacije in urgentni ambulantni pregledi),
– ustavi se delovanje vseh ambulant (razen urgentnih),
– ustavi se ves operativni program, razen nujnih operacij (vključno s karcinomskimi operacijami),
– ustavi se vsa diagnostika (razen tiste, ki se opravlja v dežurni službi),
– ambulantno delo se izvaja v obliki telefonskih konzultacij.

A Faza 5 se vsaj za nekatere oddelke očitno poslavlja, saj bo UKC Maribor od 6. aprila ponekod ponovno uvedla milejšo Fazo 4. Ta bo zajemala obravnavo vseh urgentnih stanj, karcinomskih bolnikov in paciente, ki potrebujejo neurgetno, vendar nujno zdravniško obravnavo. Redne ambulante še vedno ne obratujejo. Nova navodila so sprejeli v skladu z uredbo ministrstva za zdravje o delovanju bolnišnic v času epidemije covid-19.

Kot je za Maribor24 pojasnil Janez Lencl, vodja odnosov z javnostmi UKC Maribor, Faza 5 za nekatere oddelke še vedno ostaja, a razlika med urgentnim stanjem in stanjem “nujno”, pri katerem je potrebno pacienta obravnavati v 24 urah, je precej majhna, saj je lahko življenje hitro ogroženo.

“Oddelki, ki bodo to zmogli, bodo prevzeli Fazo 4. Gre zlasti za internističen oddelek za paciente z nevrološkimi, sladkornimi, revmatičnimi boleznimi … Ti ljudje ne morejo čakati dva meseca na obravnavo, saj se lahko njihovo stanje hitro poslabša,”  za Maribor24 pojasnjuje Lencl.

Kot je še potrdil, pregledi za nosečnice sicer potekajo normalno, a ginekologi morajo ločiti zdrave od tistih, ki so zgolj prehlajene. Onkološki pacienti bodo prav tako obravnavani normalno, večji problem nastane pri tistih, ki so šele v fazi preiskave glede morebitne obolevnosti za rakom.