»Večletna prizadevanja, da prodajalce na osrednji mariborski tržnici razporedimo glede na izvor pridelkov, ki jih prodajajo, bodo v soboto obrodila sadove, saj bomo prodajni prostor na Vodnikovem trgu organizirali tako, da bo kupcem olajšano iskanje tistih izdelkov, ki jih želijo kupiti,« so danes v sporočilu za javnost sporočili iz Snage. Sektorska razporeditev prodajnih mest je bila dolgoletna želja tako Snage v vlogi upravljavca tržnice kot številnih obiskovalcev, ki so se na njih obračali s podobnimi pobudami.

Od sobote bo tako prodajni prostor na odprtem delu osrednje tržnice razporejen v pet sektorjev

Pred mlečno-mesnim paviljonom je nastal rumen sektor, na katerem bo mogoče kupiti izdelke, ki so sadju in zelenjavi, ki prevladujeta na zeleni tržnici, dodana vrednost. Tako bodo kupci v rumenem sektorju našli prodajalce gojenih gob, zelišč, čajev, meda in medenih izdelkov, sokov, alkoholnih pijač, jajc, naravne kozmetike, rezanega cvetja, košar, vrečk, izdelkov iz lesa in ostale izdelke, ki jih štejemo v suho robo.

Zeleno obarvan sektor označuje prodajalce, ki na tržnici prodajajo sadje in zelenjavo lastne pridelave. Ta sektor se bo raztezal v celotnem prodajnem delu od rumenega sektorja čez več kot polovico osrednje tržnice. Na levo bo mejil na temno zelen sektor, kjer bodo svoja prodajna mesta neposredno ob obzidju našli vrtnarji, ki zraven svojih pridelkov ponujajo še sadike sadja, zelenjave in zelišč.

Na drugi polovici prodajnega platoja, bližje dravskemu nabrežju, bodo svoje mesto dobili kakovostni trgovci, ki ponujajo slovensko in uvoženo sadje in zelenjavo, na tak način pa skrbijo za pestro ponudbo osrednje tržnice tudi v tistih mesecih, ko domača polja zaradi zime počivajo. Njihovi pridelki so v Slovenijo najpogosteje dostavljeni z letalskim prevozom, saj pridelki prav na tak način najhitreje pripotujejo iz obdelovane zemlje do slovenskega krožnika, obdržijo pa tudi kakovostne vitamine in naravno svežino. Prodajali bodo v tako imenovanem oranžnem sektorju.

Tik ob ograji, na koncu prodajnega platoja, pa v modrem sektorju tržnice ostajajo tekstilci. Ta del bo sicer namenjen tudi novi vsebini na osrednji tržnici, in sicer izdelkom ponovne uporabe, ki jih doslej v takšni obliki na nobeni mariborski tržnici niso ponujali redno.

Postavitev je med prodajalci zahtevala minimalne prilagoditve

»S takšno ureditvijo osrednje tržnice se približujemo pričakovanjem kupcev, ki želijo nakupe opraviti hitro, in turistom, ki so stalni obiskovalci osrednje tržnice pretežno med vikendi. Sektorska postavitev je med prodajalci zahtevala minimalne prilagoditve in sklepanje kompromisov, a smo se strinjali, da je tržnico smiselno urediti pretežno po željah kupcev, ki navsezadnje najbolj realno pokažejo, po katerih izdelkih je povpraševanje na tržnici največje – s sektorsko postavitvijo pa jim omogočimo, da jih čim lažje tudi najdejo,« pojasnjujejo na Snagi.

Enostavnejši pregled nad ponudbo

Od nove ureditve si, kot še dodajo, obetajo enostavnejši pregled nad ponudbo na tržnici, dodatno pa ga bodo omogočili prodajalci, ki bodo dosledno spoštovali tudi tržni red, ki predpisuje označitev vsakega prodajnega mesta z nazivom kmetije ali poslovnega subjekta, medtem ko bomo transparentnost zagotovili tudi z objavljanjem cen izdelkov na vidnem mestu.