Pred nekaj minutami je Zvonko Baklan, namestnik predstojnice oddelka za infekcijske bolezni UKC Maribor, za Maribor24 potrdil, da so opravili več kot 100 testov na koronavirus za bolnike in zaposlene v UKC, ki so bili v stiku z obolelima zaposlenima. Spomnimo, gre za 32 farmakologa z oddelka za intenzivno nego in njegovo partnerko, ki je specializantka radiologije, oba zaposlena v UKC Maribor. Vsi testi, ki je zajel preko 100 oseb, so bili negativni (z izvzemom okužene zdravnice).

Ker pa je inkubacijska doba daljša in virusa morda še ni v zadostni količini, da bi ga zaznali testi, bodo vse skupaj znova testirali v naslednjih dneh in nadalje spremljali njihove klinične znake. Vsi rizični zaposleni, ki so bili v stiku z obolelima, bodo izločeni iz dela s pacienti, tako da ne bodo doma v osami. Premeščeni bodo na drugo delovno mesto, kjer ne bodo imeli nikakršnega stika s pacienti, je povedal Baklan.

Stanje okuženih v UKC Maribor dobro

Zgodaj zvečer so z UKC Maribor prav tako sporočili, da je stanje zdravnice in 32-letnega farmakologa iz UKC Maribor dobro. Glede na mile znake okužbe bi lahko 32 letni farmakolog, zaposlen na oddelku za intenzivno nego in njegova partnerka, zaposlena na oddelku za radiologijo UKC Maribor, že sedaj ostala doma, a zaenkrat sta oba v izolaciji. On kaže blage znake okužbe, ona pa simptomov sploh nima.

Zaenkrat sprejmejo vse okužene, ne glede na simptomatiko

Baklan je ob tem sporočil, da bodo na oddelku za infekcijske bolezni zaenkrat sprejeli vse, ki so okuženi, pozneje, ko bo okuženih vse več, bodo tiste, ki ne rabijo bolnišnične obravnave prosili, naj ostanejo doma v samoizolaciji.

Danes so v UKC Maribor tako skupno testirali 110 oseb, tako pacientov kot zdravstvenih delavcev, ki bi utegnili biti z njima v stiku. Izmed vseh testiranih se je za okuženo izkazala le zdravnica z oddelka za radiologijo, ostali testi so bili negativni.

Če ni simptomov, je prenos okužbe manj verjeten

Danes smo sicer pisali, da je verjetnost okužbe v primeru odsotnosti simptomov precej manjša kot če oseba kaže simptome okužbe (kašelj, vročina, težko dihanje …) in že iz tega razloga je manjša verjetnost za prenos bolezni na paciente, s katerimi bi zdravnica utegnila imeti stik. Nam je pa Baklan sporočil, da je sicer imela stik s pacienti, a je narava njenega dela takšna, da ima neposrednega stika s pacienti manj kot povprečen zdravnik. Seveda je pa mogoče, da so se okužili njuni sodelavci in potem to okužbo prav zaradi narave svojega dela prenesli na paciente.