Na območju Mestne občine Maribor je skupno 2844 osnovnošolcev, ki so upravičeni do brezplačnega kosila. Pred dvema tednoma so pričeli z zbiranjem prijav za subvencionirane obroke. Že tedaj se jih je prijavilo okoli 500, danes je ta številka še nekoliko višja.

Subvencija za topli obrok s strani države znaša 2,60 evra

Ministrstvo za izobraževanje je v pričetku meseca sporočilo, da bodo sredstva za pripravo toplega obroka zagotovljena iz državnega proračuna. Občine so naložili, da prevzamejo organizacijo. Do brezplačnega toplega obroka v šoli so sicer upravičeni učenci iz družin, v katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku oziroma državni štipendiji ali odločbi na osnovi vloge za priznanje pravice do subvencije malice ali kosila, ne presega 382,82 evra (3. dohodkovni razred otroškega dodatka ali 2. razred državne štipendije).

Subvencija za topli obrok s strani države znaša 2,60 evra. V ta sredstva se poleg stroškov živil in embalaže, šteje tudi strošek kadra. Tople obroke sicer pripravljata dve osnovni šoli in sicer OŠ Franceta Prešerna in OŠ borcev za severno mejo.

Subvencija za topli obrok s strani države znaša 2,60 evra. V ta sredstva se poleg stroškov živil in embalaže, šteje tudi strošek kadra. Tople obroke sicer pripravljata dve osnovni šoli in sicer OŠ Franceta Prešerna in OŠ borcev za severno mejo.

Tople obroke prejema skoraj 600 ljudi

Kot so nam pojasnili na Mestni občini Maribor, je do 26. novembra, tople obroke prejemalo 596 oseb. Od tega je 544 obrokov namenjenih učencem, 46 obrokov dijakom in šest obrokov šestim občanom. Na dom bodo dostavljali 30 toplih obrokov, od tega 24 učencem in šestim odraslim.

Organizacija priprave toplih obrokov se je, v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje prilagodila prostorskim, kadrovskim in finančnim možnostim, ter izvajanju veljavnih higienskih ukrepov. V sklopu tega se načrtujejo enostavnejši jedilniki.

»Organizacija priprave toplih obrokov se je v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje prilagodila prostorskim, kadrovskim in finančnim možnostim ter izvajanju veljavnih higienskih ukrepov. V sklopu tega se načrtujejo enostavnejši jedilniki,« pojasnijo na občini.

Poslali so nam tudi jedilnik za november. Ogledate si ga lahko spodaj.