Študentski svet Univerze v Mariboru že 15. leto zapored organizira krvodajalsko akcijo pod sloganom Poženi srce, daruj kri. Danes dopoldne so lahko študenti darovali kri na tehniških fakultetah. Nadaljevanje akcije v prihodnjih dneh je bilo sprva zaradi novega koronavirusa pod vprašajem, a so se popoldne odločili, da jo vendarle izvedejo.

Akcija se bo tako nadaljevala v torek na centru za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, naslednji teden pa najprej v ponedeljek na pedagoški fakulteti, fakulteti za naravoslovje in matematiko ter filozofski fakulteti, v torek pa spet na centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor.

Spremenjen vhod za krvodajalce

Današnje krvodajalske akcije na tehniških fakultetah se je po besedah predstavnika Študentskega sveta Univerze v Mariboru Domna Robiča udeležilo okoli 50 ljudi. Pojasnil je, da bodo izvedli tudi torkov del akcije, saj so v UKC Maribor zagotovili poseben vhod za krvodajalce.

Da krvodajalske akcije in odvzemi potekajo po razporedu, so potrdili tudi na centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor. A pozivajo k previdnosti. »Krvodajalce prosimo, da ne prihajajo ali vstopajo v prostore, kjer se izvaja krvodajalska akcije, če so v zadnjih 28 dneh zapustili ozemlje Slovenije, če imajo prehlad, kihajo, kašljajo ali prebolevajo nalezljivo bolezen ter če so bili v stiku z obolelo osebo,« je pojasnila vodja centra Bojana Bizjak. »Zaradi preventivnih razlogov je spremenjen vhod za krvodajalce v naš center, in sicer je to srednji vhod v kirurško stolpnico,« je dodala.

Motivacija za medsebojno pomoč

S krvodajalskimi akcijami, na katere so vabljeni tako študenti kot zaposleni na univerzi, želi Študentski svet Univerze v Mariboru spodbuditi v mladih in ostalih sodelujočih nesebičnost in jih motivirati za medsebojno pomoč. Akcije pripravljajo skupaj z območnim združenjem Rdečega križa Maribor, centrom za transfuzijsko medicino UKC Maribor in sodelavci projekta Epruvetka, ki poteka v okviru Društva študentov medicine Maribor.