Ker vlada ter Sindikat družinskih zdravnikov Slovenije Fides doslej nista uspela doseči dogovora, stavko zaostrujejo tudi v nekaterih zdravstvenih domovih. Ponekod je omejena elektronska komunikacija, nekatere ambulante družinske medicine polovico delovnika sprejemajo le nujne primere. Spet drugje pa delo kljub stavki poteka brez večjih posebnosti.

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana stavka za zdaj poteka enako kot v minulih dneh. V večini primerov ambulante delajo normalno, do odpovedi terminov večinoma ne prihaja. Vsak zdravnik ali zobozdravnik v ZD Ljubljana, ki stavka, dela po zakonodaji in navodilih sindikata Fides, so pojasnili v ZD.

Pogovori o prihodnjih dneh 

Predstojnica organizacijske enote splošno zdravstveno varstvo v ZD Maribor Maja Arzenšek je za STA poudarila, da tam do večjega zaostrovanja še ni prišlo. "V tem trenutku do večjih odpovedi terminov ali nenaročanja še ni prihajalo, se pa pogovarjamo kako v prihodnje," je pojasnila. Posamezne ambulante morda po presoji zdravnika nenujne stvari prenaročijo.

Sicer pa so se zdravniki v ZD Maribor pogovarjali tudi o možnosti umika soglasij za nadurno delo. "Kar se tiče samega delovanja zdravstvenega doma, seveda to predstavlja kar veliko težavo, predvsem kar se tiče dežurne ambulante in pokrivanja odsotnih zaposlenih. V vsakem primeru bi se to pri našem delu bistveno poznalo, v kolikor se velika večina zdravnikov za to odloči," je poudarila.

Zdravniki in zobozdravniki so prejšnji ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Sindikat je že prejšnji teden napovedal zaostritev stavke. Zdravništvo si želi preklica soglasij za nadurno delo, je v ponedeljek povedal predsednik Fidesa Damjan Polh.

STA