Srednja šola za gostinstvo in turizem v Mariboru ima zelo dolgo tradicijo, njeni začetki pa segajo v leto 1926. Takrat je bila v okviru Trgovske akademije ustanovljena vajeniška šola, ki se je imenovala Gostilničarska nadaljevalna šola in so jo kasneje skozi leta naslavljali pod različnimi imeni. Na njej so poučevali učitelji iz takratnega Združenja gostinskih in kavarniških obratov, saj je bila šola močno povezana z gospodarstvom. Do leta 1958 je delovala z nekaj prekinitvami, od takrat naprej pa začne delovati neprekinjeno, ko se je vpisalo prvih 23 dijakov. Sprva so imeli prostore v restavraciji Branik v Ljudskem vrtu, kasneje pa so se preselili na Mladinsko ulico 14, ko so tudi dobili naziv Gostinski šolski center. Šele leta 1981 so se preimenovali v Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor in se leto kasneje preselili v novo šolsko stavbo na Mladinski 14a, kjer šola deluje še danes.

Mariborska srednja šola med najboljšimi gostinskimi šolami v Sloveniji

Srednja šola za gostinstvo in turizem v Mariboru še danes sodi med najboljše gostinske šole v Sloveniji. Izvajajo tudi mednarodni izobraževalni program Phare, v katerem so zelo uspešni. Izobraževanje prilagajajo zahtevam Evropske unije in se povezujejo z istovrstnimi šolami v Avstriji, Italiji in Belgiji. So tudi prejemniki več nagrad in priznanj in kot sami pravijo, sta kvaliteta in sodobnost njihovo merilo.

Dijaki se na SŠGT lahko izobražujejo po programih:

– Gastronomske in hotelske storitve (SPI) 3 letni program

– Gastronomija in turizem (SSI) 4 letni program – tehnik

– Gastronomija (PTI) 3 + 2

– izobraževanje za odrasle

Dijaki se na SŠGT lahko izobražujejo po programih:

– Gastronomske in hotelske storitve (SPI) 3 letni program

– Gastronomija in turizem (SSI) 4 letni program – tehnik

– Gastronomija (PTI) 3 + 2

– izobraževanje za odrasle

Velik poudarek na praktičnem usposabljanju

Izobraževanje je sestavljeno tudi iz praktičnega dela, kar daje dijakom priložnost, da razvijajo poklicno socializacijo, osebne potenciale in poklicne kompetence, ki so pomembne za kakovost dela in obvladovanje poslovnih procesov. Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru pravijo, da si resnično želijo in upajo, da bodo še naprej lahko izobraževali kvalitetne gostince in turistične vodnike, ki bodo strokovni, vestni, pošteni in odgovorni pri svojem delu.

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru pravijo, da si resnično želijo in upajo, da bodo še naprej lahko izobraževali kvalitetne gostince in turistične vodnike, ki bodo strokovni, vestni, pošteni in odgovorni pri svojem delu.

Dijakom pa prav tako omogočajo sodelovanje v različnih projektih, udeležbo na tekmovanjih, organizirajo športne vikende, turistično-gostinske tabore, izmenjave, razna potovanj, ekskurzije in obiske strokovnih sejmov. Resnično stremijo k temu, da dijakom omogočijo praktično usposabljanje ne mestih in dogodkih, kjer bodo dobili avtentične in uporabne izkušnje.

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru pozivajo vse osnovnošolce, ki tega še niso storili, naj si ogledajo njihov virtualni informativni park, ki je še zmeraj na voljo na njihovi spletni platformi. Tu si bodo lahko prebrali vse o vpisnih pogojih, programih, predmetnikih ter dogajanju na šoli in ostalem.