Pred svetovnim dnevom knjige in avtorskih pravic so v Mariboru predstavili prihajajoče dogodke, ki se bodo v njegovo počastitev odvijali več dni. Ob priložnosti so razkrili še nominirance nagrade Vasje Cerarja, ki jo bodo letos podelili prvič ter razkrili kdo bo osrednja gostja letošnjih 25. Slovenskih dni knjige v Mariboru.

Ko te napiše knjiga 2022

Osrednja slovesnost letošnjega festivala, ki je že 25. zapored, se bo odvijala v Lutkovnem gledališču Maribor 13. junija, ko bo tudi prvič podeljena nagrada Vasje Cerarja. Gre za nagrado za izjemne dosežke na področju prevajanja mladinske književnosti v slovenščino. Razdeljena je v štiri sklope in letos je komisija, ki so jo sestavljale  Mateja Seliškar Kenda, Nada Grošelj in Julija Potrč Šavli v ožji izbor s področja slikanic uvrstila tri, oziroma štiri dela. Eno slikanico sta namreč prevajala dva avtorja, eden izmed avtorjev pa je nominiran za dva prevoda slikanic.

Nominiranci so: Igor Saksida in Barbara Pregelj za 12 pesmi Federica Garcie Lorce, Milan Dekleva za prevoda slikanic Lev v srcu in Veveričji prepir ter Aleksandra Kocmut za delo Divja simfonija.

Tanja Petrič in Julija Potrč Šavli

V izogib temu, da bi se nagrada podeljevala za isto vrsto mladinskih del, smo se odločili, da jo razdelimo v štiri kategorije. Poleg slikanic so to še besedila za mlade bralce do 12 let, strip in risoroman ter besedila za mlade bralce, starejše od 12 let. Vsako leto se bo nagrada podeljevala za drugo kategorijo,” je pojasnila Julija Potrč Šavli, članica žirije.

Za zdaj še ni mogoče zagotovo trditi, da bo podeljevanje nagrade nova stalnica, so pa vsi deležniki izrazili navdušenje. Upajo, da se bo tako sodelovanje odvijalo tudi še v prihodnjih letih.

Nominiranci bodo do uradne junijske razglasitve in podelitve nagrade Vasje Cerarja gostovali po osnovnih šolah, kjer bodo predstavili in otrokom približali dela, ki so razlog nominacije za nagrado.

Uporništvo v sodobni literaturi

Današnja razglasitev nominirancev je hkrati tudi prvi iz serije dogodkov, ki se bodo zvrstili prihodnji teden. Med njimi so Srečanje s knjigo z Markom Radmilovičem in Tonetom Vogrincem v Knjižnici Kungota, Literarna postaja Mariborske knjižnice z Normo Bale v dvorani Lutkovnega gledališča Maribor, večer slamovske poezije Ožuljeni jezik s Tomom Podstenškom v Vetrinjskem dvoru ter Literarna matineja z Manico K. Musil in Dragico Haramija na mariborski pedagoški fakulteti.

Osrednje prizorišče festivala ostaja Grajski trg s knjižnim sejmom, letošnja osrednja tema pa je uporništvo v sodobni slovenski literaturi. Osrednja gostja bo Anja Zag Golob.

Osrednje sporočilo svetovnega dneva knjige je to, da je branje pomembno in zabavno, da so knjige vznemirljive in imajo moč, da spreminjajo naša življenja,” je pojasnila koordinatorica programa festivala Petra Kolmančič.