Na prihodnji redni seji Mestnega sveta se obeta tudi razprava o predlogu, ki bi, v kolikor bo sprejet, pošteno udaril po žepu tiste obiskovalce mariborskega Pohorja, ki se nanj radi popeljejo z vlečnico. Ta bi se kmalu utegnila podražiti in to za več kot sto odstotkov.

Predlagane cene so bistveno višje

Trenutno sprejeti cenik je v veljavo stopil leta 2016. Enosmerna vozovnica za odraslega znaša 4 evre, povratna pa 6 evrov. Cene prevoza, ki so trenutno v veljavi, sicer niso najvišje doslej, višje so bile denimo leta med letoma 2009 in 2014, ko je bilo za enosmerno vozovnico za odraslega potrebno odšteti 8 evrov, za povratno pa 10 evrov.

Kljub opazni razliki med rednostjo omenjenih vozovnic pa se sedaj na predlog Javnega podjetja Marprom, ki izvaja izbirno javno gospodarsko službo prevoza potnikov z žičniškimi napravami za prevoz oseb. obetajo cene, ki so še občutno višje.

Od leta 2015 naprej je MOM Javnemu podjetju Marprom letno subvencionirala obratovanje KKŽ na Mariborskem Pohorju, saj lastni prihodki od obratovanja KKŽ niso zadostovali za kritje vseh tekočih stroškov povezanih z obratovanjem KKŽ. Prevoz potnikov s KKŽ kaže naraščujoč trend razen v letu 2020, kjer je bil zabeležen več kot 30% upad potnikov zaradi ukrepov povezanih s COVID-19,” so med drugim zapisali predlagatelji sprememb.

Zakaj podražitve?

V zadnjem šestletnem obdobju se cene niso zvišale, medtem, ko je bilo zabeležiti občutno rast življenjskih potrebščin, plač zaposlenih, podražili so se tudi energenti. Na Marpromu v predlogu obravnave novih cen celo navajajo, da se je cena energije v navedenem področju zvišala za več kot 700 odstotkov v dražji ter za 471 odstotkov v nižji tarifi.

Cene materialov za žičniške naprave so se samo iz leta 2021 v leto 2022 zvišale za več kot 30%. Kot primer navedba obveznega rednega letnega vzdrževanja KKŽ, ki se izvaja po zahtevah proizvajalca dvakrat letno. Hkrati so narasli stroški dela iz leta 2016 do leta 2022 za več kot 20%. Za primerjavo navajamo, da je osnovna plača na delovnem mestu voznik krožne žičnice v letu 2016 znašala 912,48 EUR, v letu 2022 ista osnovna plača znaša 1.077,42 EUR, kar pomeni dvig za skoraj 24%,” še navaja Marprom.

Glede na trenutne razmere zato predlagajo, da bi za enosmerno vozovnico odšteli 9 evrov, povratna pa bi znašala 13 evrov. Kaj to pomeni za obiskovalce Pohorja, sploh zdaj, ko si v vročih dnem morda prileže privoščiti vožnjo z gondolo, je težko napovedati. Že zaračunavanje parkirnine pod Pohorjem je dvignilo nemalo prahu, zato se ta, v kolikor bodo nove cene s strani Mestnega sveta potrjene, bržkone ne bo hitro polegel.

Odločitev bo znana kmalu, 34. redna seja je namreč na sporedu že 16. junija.