Že leto dni je tega, odkar so s spomenika kneza Koclja na istoimenovani ulici v centru Maribora pričeli padati kamni. Sedaj padajo že cele plošče, vse naokrog spomenika pa je nastavljen opozorilni trak. Slednje sicer ni najbolj zanesljivo varovalo pred nesrečami, prav tako pa ne pomaga revitalizaciji edine konjeniške skulpture v Sloveniji, ki je nastala izpod ustvarjalnih rok arhitektov Igorja Recerja in Andreja Grabrovca Gaberija.

Gre za malenkosten poseg, kip pa brez vzdrževanja že leta

Odgovoren arhitekt Andrej Grabrovec Gaberi je glede prenove spomenika pred dvema tednoma zaprosil za avdienco pri županu MOM Saši Arsenoviču. Na mizerno stanje nekoč veličastnega spomenika so Gaberija opozorili celo sami meščani, sam pa več ne ve, kam se obrniti. Lastnik spomenika je namreč prav tako lastnik samega zemljišča, ki pa ga sodeč po izpisih zemljiške knjige ni moč izslediti. “Gre za malenkosten poseg na spomeniku, treba je menjati odpadle plošče in fiksirati preostale, da ne pride do nadaljnjega odpadanja. Prav tako je treba zamenjati žarnico, saj bi spomenik moral biti osvetljen” pojasnjuje Gaberi. Pravi, da je bil v preteklosti spomenik lepo osvetljen in prvih nekaj let po postavitvi (1994) tudi vzdrževan, potem pa so s slednjim prenehali.

Razočaran nad odnosom mesta

“Tu se kaže odnos mesta do lastnih kulturnih dobrin. V Budimpešti so za moj spomenik Historica, ki sestoji iz dveh konjev in ženske, dali urediti celoten park,” razočarano sklene. Žalosti ga, da se v mestu ustvari nekaj lepega, potem pa se to pusti propadati, kot da je brez vsake vrednosti. Glede na to da gre za javno skulpturo, bi zanjo morala poskrbeti občina, je prepričan.

Srečko Štajnbaher iz Zavoda za kulturno dediščino, enota Maribor, je za naš medij pojasnil, da spomenik ni vpisan v Register kulturne dediščine, zato zavod nima neposrednih pristojnosti. “Za stanje spomenika je odgovoren lastnik, zato je potrebno vprašanje nasloviti na njegov naslov,” pravi.

S vprašanji glede lastnika zemljišča in spomenika smo se že obrnili na občino, na njihove odgovore še čakamo.