Danes so predstavniki MOM in Nigrada predstavili novosti glede začetka del prenova Glavnega trga s Koroško cesto. Čeprav so bila dela sprva predvidena za začetek oktobra, do slednjega še ni prišlo. Pričetek se bo zaradi t. i. testnih polj prestavil na zimo 2019/2020.

Pričetek del šele pozimi, žal zimskih razmer ne more predvideti nihče

Najprej pričnejo z obnovo Glavnega trga, pozneje s prenovo Koroške ceste, roka za prenovo obeh pa je 6 mesecev oziroma 3 mesece za posamično prenovo. Z deli morajo namreč končati do konca junija 2020, kar pomeni, da morajo končna sredstva v višini nekaj več kot 4.950.000 evrov v tem času tudi povsem porabiti. Gostinci se sicer veselijo, da bodo dela potekala v času, ko je prometa najmanj in bodo končana do začetka Festivala Lent.

Zamik zaradi t. i. testnih polj

Točen datum pričetka izvedbe del še ni znan, vemo pa, da bodo dela potekala pozimi, saj morajo najprej opraviti analizo, kako se tlakovci obnesejo in kakšen bo končen izgled na tako veliki površini. Govora je o t. i. testnih poljih, s katerimi štartajo 14. oktobra. “Kakšna bo zima, je težko napovedati, zadnja desetletna povprečja so zime sicer zelo ugodne, a večji mraz lahko vpliva na izvedbo del,” pojasnjuje podžupan MOM, dr. Samo Petek Medved. Če bodo zimske razmere zelo neugodne, bodo v tistem času morali tudi prenehati z delom.

Končna podoba trga in ceste bo izvedena glede na zmagovalno rešitev arhitektov iz leta 2010.

V igri ostaja pohorski tonalit

Niso pa še povsem zedinjeni glede gradbenega materiala. Pohorski tonalit je še vedno v igri, pojasnjuje mariborski podžupan, a najprej bodo izbrane materiale stestirali v že omenjenih testnih poljih. To pomeni, da bodo vzeli manjšo površino in nanjo položili tlakovce, ki jih načrtujejo za Glavni trg in Koroško cesto. Nalogo testiranja bo opravilo javno podjetje Nigrad. “Tlakovali smo tudi Trg Leona Štuklja in od takrat smo pridobili nekaj novih izkušenj,” pojasnjuje Simon Planinc, vodja gradnje pri podjetju Nigrad, ki obljublja tlakovce višje kakovosti. “Za testna polja smo se odločili, zato da ne gremo na vrat na nos v nekaj nepremišljenega. Navsezadnje govorimo o veliki površini in se moramo prepričati, da bo slednja primerna,” pa dodaja podžupan Samo Petek Medved.

Na nekaterih ulicah po mestu povsem spremenjen prometni režim

V okviru prenove Koroške ceste in Glavnega bodo poleg novega izgleda trga oziroma ceste vzpostavili novo komunalno in telekomunikacijsko infrastrukturo. Najprej bodo prenavljali Glavni trg. Prve tri mesece dela bo tako Koroška normalno obvozna, potem pa jo bodo povsem zaprli za promet. V nekaterih najbolj prometnih ulicah po mestu bodo zato vzpostavili nekoliko spremenjen prometni režim. Aleš Klinc iz sektorja za komunalo in promet zagotavlja, da so bile opravljene študije spremenjenega režima prometa, tako da bi slednji moral potekati optimalno.

Tržnico bodo začasno premestili

Zavedajo se, da bodo večmesečna dela nekoliko otežila normalno delovanje lokalnih gostincev, zato jih prosijo za strpnost. Na Koroški bodo v namen informiranja  vzpostavili tudi posebno občinsko pisarno, kjer se lahko ljudje informirajo o poteku dela. Obetajo se tudi spremembe tržnice na Vodnikovem trgu; slednjo bodo za čas prenove umestili iz spodnje na zgornjo ploščad trga. Permanentne rešitve za osrednjo mariborsko tržnico pa sicer še nimajo, pojasnjuje podžupan.

Za razliko od površine na Trgu Leona Štuklja, kjer so kamen lomili in se med reže tako ujamejo ženske pete, pa bo tlakovanje na Koroški in Glavnem trgu povsem ravno, vrzeli med kamni bodo fugirane.