Maribor

Prebivalci zaskrbljeni zaradi Surovine: Smrad, ščurki, podgane in požari

Uredništvo , 29.11.23 ob 08:13

Kaj pravijo na Surovini in na inšpektoratu?

Prebivalci zaskrbljeni zaradi Surovine: Smrad, ščurki, podgane in požari

Prebivalci mariborske četrti Tezno opozarjajo na spornost predelovalnega centra v Lahovi ulici, kjer več podjetij, med njimi Surovina, obdeluje odpadke. V Surovini pojasnjujejo, da je do zapletov prišlo zaradi težav s pridobivanjem dovoljenj za odvažanje odpadkov v tujino, kar pa da so že uredili. Do izteka roka inšpekcije bo vse urejeno, trdijo.

Smrad, ostanki odpadkov, ščurki in podgane

Po trditvah okoliških prebivalcev se na območju zaradi zbirnega centra dviguje prah in širi smrad, ostanke odpadkov nosi veter naokoli. Razmnožili so se ščurki in podgane. Poleti se bojijo tudi požarov, ki se pogosto vnamejo na deponiji Surovine. Uvedenih je bilo več inšpekcijskih postopkov.

Po požarih v zbirnem centru je inšpekcija za okolje septembra uvedla inšpekcijski postopek glede skladiščenja gorljivih odpadkov na prostem. Surovini je zaradi ugotovljenih nepravilnosti odredila več ukrepov. Med drugim je podjetju naložila, da mora zagotoviti skladiščenje trdnih gorljivih odpadkov na prostem tako, da njihova višina ne presega pet metrov. V Surovini zagotavljajo, da so že izpolnili vse zahteve inšpekcije.

Težave predvsem kopičenje podatkov

Kot so v podjetju še pojasnili za STA, je težava predvsem kopičenje odpadkov, saj so imeli zaplete s pridobivanjem dovoljenj za odvažanje odpadkov v tujino. “Posledično so bili odpadki dalj časa skladiščeni na naši enoti na Teznu, kar je povzročilo celo vrsto problemov. Med drugim so zaradi tega nastali tudi požari. To so bili manjši začetni požari, ki smo jih v sodelovanju z gasilci in našimi delavci obvladovali brez večjih posledic,” so navedli.

Z okoliškimi stanovalci so se dvakrat sešli, lani pa so tudi organizirali dan odprtih vrat, na katerega so povabili tudi okoliške stanovalce, da bi jim predstavili svoje delovanje. “V vmesnem času smo pridobili potrebna izvozna dovoljenja, zato bomo uspeli še pred rokom, ki je 30. novembra, izpolniti odločbo okoljske inšpekcije,” poudarjajo v Surovini.

Prebivalcem razdelili sredstva za zaščito pred glodavci

Po njihovih navedbah so odpadke, ki so povzročali začetne požare, smrad in pojav glodavcev, že odstranili. “Vseskozi opravljamo deratizacije in dezinfekcije enote. Med okoliške prebivalce smo razdelili sredstva za zaščito pred glodavci in na njihovo željo opravimo tudi deratizacijo. V preteklih letih smo investirali 3,5 milijona evrov v pokrite zgradbe za skladiščenje odpadkov in aktivno požarno zaščito z lastim zalogovnikom vode,” so našteli.

Kot so dodali, nameravajo poleg tega do konca leta 2025 pokriti še ostali del lokacije z istim sistemom. Pri tem so sicer odvisni od dolžine postopkov za pridobivanje dovoljenj, so opozorili. “Potrebno je poudariti, da delujemo v skladu z veljavnim okoljevarstvenim dovoljenjem in predpisi ter opravljamo vse zahtevane meritve,” so še povedali v podjetju.

Kaj je ugotovila inšpekcija?

Po navedbah Inšpektorata RS za okolje in prostor ima Surovina pridobljeno okoljevarstveno dovoljenje od leta 2018 za opravljanje dejavnosti, predelavo odpadkov v trdno gorivo, predelavo kovinskih in nekovinskih odpadkov in sortiranje mešane embalaže.

Junija je bil sicer odprt tudi inšpekcijski postopek glede onesnaženja zraka. Kot so za STA povedali na inšpektoratu, je bilo ugotovljeno, da zavezanec izvaja razrez železokovinskih odpadkov s pomočjo kisika, pri čemer zaradi kemijske reakcije nastaja rumeno-oranžen dim.

Inšpekcija sicer družbi zaradi tega ni izrekla nobenega ukrepa. Razrez so namreč opravljali na neprepustni podlagi in brez uporabe nevarnih snovi, organizirana je bila tudi varnostna služba. Proces dela je po ugotovitvah inšpektorjev potekal skladno z oceno tveganja, na kontrolnem nadzoru v začetku julija pa so tudi ugotovili, da razreza železokovinskih odpadkov ne izvajajo več.

Maja je bil v Surovini izveden inšpekcijski nadzor zaradi neprijetnih vonjav v okolici. Po navedbah inšpektorata je bilo ugotovljeno, da zavezanec v okviru izvajanja dejavnosti upošteva tehnične ukrepe za preprečevanje in zmanjševanje škodljivih vplivov na okolje. Ugotovljeno je bilo tudi, da se na lokaciji v Lahovi ulici ni spremenil način obratovanja, skladiščenja in sortiranja odpadkov, zato družbi niso izrekli nobenega ukrepa.

Marca pa so Surovini na podlagi ugotovitev v inšpekcijskem postopku izdali odločbo glede ravnanja z odpadnimi vodami. Odredili so ji, da zaradi ugotovljenih nepravilnosti do 1. julija 2023 izloči padavinsko odpadno vodo vseh objektov na Lahovi iz sistema javne kanalizacije. “Surovina je odločbo v celoti realizirala,” so za STA potrdili na inšpektoratu.

STA