Glede na izredne razmere in trenutni položaj, ko je vsa Slovenija v karanteni, bodo verniki letos veliko noč, ki je sicer najpomembnejši krščanski praznik, s katero praznujejo vstajenje Jezusa Kristusa, obeležili nekoliko drugače.

Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov je vsem škofom posredovala navodila in predloge za obhajanje bogoslužja v času epidemije COVID-19. Slovenski škofje ordinariji so preko videokonference sprejeli navodila za obhajanje velikonočnih praznikov v Sloveniji v času epidemije.

Poslušanje radia in gledanje televizije

Kot je za osrednji mariborski spletni medij Maribor24 sporočil Janez Lesnika, kancler v Nadškofijskem ordinariatu Maribor, škofje vabijo vernike, da v okviru priprave na velikonočne praznike spremljajo radijski misijon Radia Ognjišče, ki bo od 29. marca do 4. aprila. Na Cvetno nedeljo, 5. aprila, pa, da spremljajo prenos svete maše na drugem programu nacionalne televizije, doma pa pripravijo zelenje (npr. zelenje z vrtov, butare) in ga blagoslovijo z blagoslovljeno vodo.

Zvonjenje za konec epidemije

Med tednom kot ob nedeljah in praznikih bo zvonilo po običajnih urah. Zvoni se v priprošnjo Mariji za konec epidemije. Vsak ponedeljek z zvonjenjem ob 20. uri vabijo k molitvi, ki je povezana z molitvijo škofov na Radiu Ognjišče. Tega dne je treba prižgati sveče na oknih v znamenje solidarnosti z vsemi žrtvami epidemije.

Na veliki četrtek, 9. aprila, vabijo vernike, da se jim ob 18. uri od doma pridružijo v molitvi, ko bodo duhovniki sami po cerkvah maševali za vas in po vaših namenih. »V tem času lahko molite rožni venec s prošnjo za duhovne poklice in/ali 18. in 19. poglavje Janezovega evangelija (pasijon),« navajajo.

Naslednji dan, ko je veliki petek, bodo obred velikega petka obhajali ob 18. uri, ob 15. uri pa vabijo vernike, da se pridružijo v duhu in zmolijo žalostni del rožnega venca oziroma križev pot. Prav tako jih vabijo, da po televiziji spremljajo križev pot papeža Frančiška ali zmolijo križev pot.

Molitve ob velikonočnem zajtrku

Škofje na veliko soboto, to je 11. aprila, vabijo vernike, da pripravijo velikonočna jedila in se udeležijo televizijskega prenosa blagoslova velikonočnih jedil iz mariborske stolnice, ki bo na TV SLO 1 predvidoma ob 15. in 17. uri. »V teh razmerah lahko opravite kratko domače bogoslužje in tudi sami blagoslovite velikonočna jedila,« so zapisali na spletni strani Nadškofije Maribor. Na Veliko noč, 12. april, ob 8. uri bodo zvonovi zvonili in vernike vabili, da se zberejo ob velikonočnem zajtrku in zmolijo molitve (Blagoslovitev velikonočnega zajtrka, Znamenje križa in Oče naš). Na velikonočni ponedeljek, 13. aprila, obiski niso dovoljeni, da se prepreči nevarnost širjenja epidemije.

V nedeljo, 19. aprila, ali na tako imenovano belo nedeljo oziroma nedeljo Božjega usmiljenja, vabijo pred televizorje, saj bo na drugem programu TVSLO ob 10. uri prenos svete maše iz mariborske stolnice.