Na Zavodu za turizem Maribor vstopajo v cikel jesenskih gastronomsko obarvanih prireditev, začenši s 23. Festivalom Stare trte, najstarejše trte na svetu, ki se začenja jutri in bo potekal vse do petka. Gre za vinski, kulinarični in kulturni poklon 450-letni Guinnessovi rekorderki, ki ga zaključimo s svečano trgatvijo, na kateri bodo letos tudi okronali novo Mariborsko vinsko kraljico. V novembru sledi priljubljeno Martinovanje v Mariboru, največja tovrstna prireditev pri nas, ki so jo lani vsebinsko nadgradili in lokacijsko razširili na celotno mestno jedro.

Ob svetovnem dnevu turizma, ki ga obeležujemo danes in letos poteka pod sloganom turizem in zelene naložbe, pa Zavod za turizem Maribor organizira brezplačni vodeni ogled Maribor – zelena destinacija. Na vodenem ogledu Maribor – zelena destinacija, ki bo potekal danes, ob 16. uri, bodo udeležencem predstavili aktivnosti na področju razvoja trajnostnega turizma v mestu in okolici. Vodenje, ki bo v slovenskem jeziku, se bo pričelo pri TIC-u Maribor in bo brezplačno.

Kakšna pa je bila poletna turistična sezona?

S tem se končuje tudi poletna turistična sezona, s katero so pri Zavodu za turizem Maribor zadovoljni. ‘‘S turističnimi rezultati smo v Mariboru zadovoljni, saj v prvih osmih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani beležimo 32 odstotno rast nočitev (390.616) in 25 odstotno rast turističnih prihodov (173.066); v primerjavi z 2019 je rast 19 odstotna oz. 11 odstotna,” nam povedo na zavodu. Nadaljujejo, da je bilo med tujimi gosti je od januarja do avgusta največ Nemcev, Hrvatov in Poljakov, avgusta pa je mesto obiskalo največ Nemcev, Poljakov in Italijanov.

Sicer so v TIC-u Maribor obiskovalci najpogosteje povpraševali po vodenih ogledih mesta, vinskih degustacijah pri najstarejši trti, ogledu Vinagove kleti in Pokrajinskega muzeja Maribor, kot tudi po razgledni točki s Piramide, po aktivnostih na Pohorju ter Dravski kolesarski poti.

Poletna turistična sezona se je začela predvsem kulturno s Festivalom Borštnikovo srečanje, Operno nočjo, Festivalom Lent in Evropskim prvenstvom mažoretk. Vrhunec poletnega dogajanja pa je zagotovo predstavljal Olimpijski festival evropske mladine. ”V času športnega festivala je bilo mesto polno zasedeno in na podlagi razpoložljivih podatkov ocenjujemo, da so se napovedi o obiskanosti in ustvarjenih nočitvah iz naslova športnega festivala (okoli 30.000 nočitev) uresničile; v juliju je bila rast turističnih prihodov v primerjavi z julijem lani 15 odstotna in rast nočitev 68 odstotna,” so z učinki festivala na turizem zadovoljni v zavodu.

Nadejamo se, da bomo letos v destinaciji Maribor – ki je po izboru mednarodne platforme European Best Destinations tretja najboljša evropska destinacija in prva evropska kulinarična destinacija – presegli mejnik 500.000 nočitev.

Razburjenja zaradi okrnjenosti ponudbe med obiskovalci ni bilo

Med glavno turistično sezono se je na območju mesta izvajalo veliko projektov, ki so za razvoj izjemnega pomena, a vseeno vplivajo na turistično ponudbo mesta. Mednje seveda spada obnova Lenta in pa izgradnja vmesne postaje Krožne kabinske žičnice na Mariborskem Pohorju, zaradi česar je ta od 31. julija zaprta. Kot nam pojasnijo na zavodu, nezadovoljstva med obiskovalci niso beležili. ”V času nedelovanja Pohorske vzpenjače večjega nezadovoljstva s strani gostov v TIC-u Maribor nismo zaznali, prav tako tudi v Hiši Stare trte na Lentu, najbolje obiskani turistični točki v Mariboru, zaradi gradbenih del na Lentu upada gostov ne beležimo – v primerjavi z enakim obdobjem lani je rast števila obiskovalcev Hiše Stare trte 14 odstotna.”

Ob tem so poudarili pomen pravočasne in točne informiranosti gostov ter ponudbe alternativnih rešitev – tako s strani TIC-a in kot tudi s strani posameznih ponudnikov, ki so v neposrednem stiku z gosti, naprimer hotelski in drugi nastanitveni ponudniki. ”Prenove in investicije v infrastrukturo so sestavni del razvoja turističnih destinacij, ki jih po naših izkušnjah turisti z razumevanjem sprejemajo,’‘ še zaključijo.