Včeraj smo poročali o požaru na terasi GT22, kjer sta umetnika v sklopu performansa zakurila pet gum, postavljenih v obliki olimpijskih krogov. Četudi so bili vsi v zavodu obveščeni o performansu, pa je veter črn dim odnesel daleč naokrog in posledično je nekdo poklical gasilce. Ko so ti prišli na mesto požara je bilo že vsega konec, umetniki so hitro pogasili goreče gume.

Požar s simbolično noto

Kot v sporočilu za javnost sporoča Žiga Brdnik iz GT22, je transnacionalna gverilska umetniška šola GT22 včeraj v okviru gostujoče konference Bring in Weight, kritika populizma, na terasi Glavnega trga 22 izvedla umetniški performans »Goreče gume in papirnati avioni«, mednarodno priznane, slovensko-švicarske naveze Veli&Amos. V okviru projekta sta umetnika prižgala pet avtomobilskih gum v obliki olimpijskih krogov, kar sta že izvedla v Sarajevu, s čimer sta se posvetila zimskim olimpijskim igram leta 1984. Goreče gume so simbol upora, revolucije in težav tretjega sveta, skoznje leteči aviončki pa simbol naivnosti, otroškosti, spontanosti, humanosti, sta pojasnila.

Za varnost je bilo ustrezno poskrbljeno

“Ob tem želimo dodati, da je bilo za varnost na dogodku primerno poskrbljeno, zato nihče ob performansu ni bil ogrožen. Kljub temu smo prejeli nekaj pritožb ljudi, ki so bili takrat v okolici stavbe, ker je zaradi vremenskih razmer dim gorečih gum nenačrtovano odneslo v sosednje ulice in na trg. Zavedamo se, da ta izkušnja zanje ni bila prijetna, zato se vsem, ki so bili kakorkoli prizadeti, iskreno opravičujemo. Prav tako se opravičujemo gasilcem, ki so hitro in strokovno reagirali, čeprav niso imeli dela,” so pojasnili pri GT22.

Kot še dodajajo, se na okoliško dogajanje vselej želijo aktivno odzivati in se z vsemi v okolišu, mestu in širše ves čas truditi komunicirati, sobivati in sourejati skupno okolje. “Vzpodbujanju tovrstnega družbeno-odgovornega dialoga je namenjeno delovanje GT22, a je naloga umetnosti kot kritike populizma – kot v primeru projekta Bring in Weight – tudi preizkušati meje, kričati o problemih družbe in presegati politično korektnost, ko je to nujno,” so še zapisali.