Danes je v prostorih Male tržnice, na Dominkuševi ulici v Mariboru, potekal zero waste sejem na temo ekološkega in odgovornega nakupovanja. Dopoldne so tudi ponovno uradno otvorili trgovino in drogerijo Zelena Japka, ki sicer od svoje prve otvoritve devetega maja leta 2019 praznuje že svojo tretjo obletnico poslovanja.

Zelena japka je trgovina s skrbno izbranimi izdelki, ki so prijazni človeku, živalim in naravi. Poleg tega, da so brez plastične embalaže, se izdelki in surovine odlikujejo s tem, da so ekološki, proizvedeni po principu pravične trgovine, so brez palmovega olja, ne vsebujejo živalskih produktov in niso testirani na živalih. Velik del ponudbe predstavljajo prehrambeni izdelki. Izbirali boste lahko med  testeninami, granulami za zajtrk, suhim sadjem, olji, domačimi sirupi, čaji, napitki, različnimi žiti in stročnicami. Ob veganski skuti boste našli še razne namaze, omake in jogurte.

V trgovini poleg živil najete tudi kozmetiko in čistila

Poleg hrane so v ponudbi še detergenti za pranje perila, pomivanje posode in čiščenje, lesene krtačke, naravna kozmetika, izdelki iz organskega bombaža, slamice za večkratno uporabo, zobna pasta v stekleni embalaži, bambusove zobne ščetke, pralni vložki in menstrualne skodelice ter izdelki iz ponovne uporabe. Na pičlih 25 kvadratnih metrih so izdelki razporejeni estetsko, ne da bi dajali občutek natlačenosti v prostoru.

V Zeleni Japki spodbujajo odgovorno nakupovanje

Miro Mihec, sicer direktor in lastnik podjetja za etično oglaševanje in marketing Etika d.o.o., je v uvodnem nagovoru predstavil gibanje oz. kampanjo Kupujem odgovorno, ki je leta 2019 postala blagovna znamka, ki jo člani Združenja Socialna ekonomija Slovenije uporabljajo za ozaveščanje javnosti o odgovornem potrošništvu na embalaži svojih izdelkov, na svoji spletni strani ali kot brand svoje trgovine (maloprodajnega mesta).

Blagovna znamka #Kupujem odgovorno pomeni kupovati lokalno, ekološko, brez plastične embalaže, kupovanje od etičnih in družbeno-odgovornih prodajalcev in proizvajalcev, brez negativnega vpliva na okolje in družbo ter kupovati izdelke brez poskusov na živalih, brez palmovega olja in brez gensko spremenjenih organizmov (GSO).

“Kot potrošniki imamo vpliv na to, kar bo končalo na policah trgovcev. Mislim, da se tega premalo zavedamo,” še doda Miro Mihec.

Danes od 12.00 ure dalje bo potekal Sejem Kupujem odgovorno s srečelovom in degustacijami, vse tja do 18.00 ure zvečer, ko bo izvedeno žrebanje vseh srečnih nagrajencev in glasbeni program s Slavcem L. Kovačičem ter drugimi glasbenimi gosti.

Letno ocenjujejo zmanjšanje za več kot 40.000 kosov plastike

Trgovina Zelena Japka privablja različne vrste potrošnikov, predvsem posameznike iz Maribora in okolice, občasno zaide v trgovino tudi kakšen obiskovalec iz sosednje Avstrije. Trgovino obiskujejo tudi starši in otroci, ki imajo določene prehranske omejitve in iščejo primerna živila za malice, tudi za izlete in potovanja.

“S trgovino in drogerijo Zelena Japka ter z izdelki na tržnici bi želeli posameznikom ponuditi kvalitetno, ekološko in odgovorno ponudbo trajnostnih izdelkov zbranih na enem mestu. Tako lahko kupci brez skrbi izbirajo med izdelki, ki sledijo načelom kampanje Kupujem odgovorno,” še pojasni Iris Magajna, soustanoviteljica Društva Pupillam in glavan podpornica drogerije Zelena Japka.

Poudarjajo, da si drugačne oblike trgovanja kot trajnostnega in ekološkega pravzaprav v prihodnosti sploh ni mogoče več predstavljati. Druge možnosti za trgovinsko poslovanje namreč preprosto niso vzdržne. V zadnjih treh letih je po besedah Magajnove zaradi odprtja in poslovanja trgovine Zelena Japka prišlo do zmanjšanja več kot 40.000 kosov plastike na leto. Aktivno deluje tudi njihova izmenjevalnica oz. t. i. “Kotiček ponovne uporabe”, kjer posamezniki iz Maribor in okolice prinašajo izdelke (gospodinjske aparate, igrače, tekstila, obutve), namenjeni so tistim, ki jih potrebujejo in jih lahko v izmenjevalnici tudi prevzamejo. Izmenjevalnica deluje na osnovi prostovoljcev, ki na dan za njeno vodenje in urejanje porabijo tudi po več kot 6 ur.

“Tedensko se izmenja približno 800 kilogramov tekstila in obutve in nekje en kubik knjig, igrač ter izdelkov za gospodinjstvo. V zadnjem letu je delovanje izmenjevalnice preseglo vsa naša pričakovanja,” še doda Iris Magajna.

Družbeno odgovorno proizvajanje igrač tudi v Mariboru

Izdelke izdelujejo invalidi na zaščitenih delovnih mestih, vsak od njih je usposobljen narediti motive po želji – opico ali psa, od začetka do konca. “Igrače izdelujejo iz nogavic, ki več niso primerne za prodajo in jih pridobijo iz lokalnega obrata pridelava nogavic, tako se sklene krožno gospodarstvo, saj se nogavice ne zavržejo, temveč se preoblikujejo v igrače, nekatere tudi v nakupovalne vrečke,” še pove Matjan Cojhter, vodja Korporativni selfness™ – inovativnega programa, namenjena družbeno odgovornim podjetjem ali posameznikom, ki se zavedajo, da je samo zadovoljen posameznik, ki uspešno upravlja s svojim življenjem, dodana vrednost podjetja.