V uredništvo smo prejeli precej ostro pismo bralke, ki želi ob tem ostati anonimna. V svojem zapisu opisuje obisk UKC Maribor med zdaj že tedne trajajočo stavko zdravnikov. »Ko se starejši človek, ki je že kar nekaj dal skozi v življenju, psihično in fizično pripravi na dan D - za operacijo, ko pred tem ne spi, nemirno hodi sem ter tja in razmišlja le o tej operaciji, a se zaradi neodgovornosti in nespoštovanja obrne vse na glavo…« začne svoj zapis.

Operacijo odpovedali po vseh izpolnjenih dokumentih

Nadaljuje, da so se z mamo na dan sprejema, v jutranjih urah, da se ja ne bi zamudilo, odpravili v UKC, kjer so ju prijazno pozdravile medicinske sestre. »Doktorji oziroma bogovi v belem, kot radi slišijo, se sprehajajo sem ter tja in prav nikjer nobene gneče,« pravi bralka. V čakalnici nato čakajo na klic, sestra mamo sprejme, popišejo in izpolnijo se vsi potrebni dokumenti, mlada zdravnica je mami natanko razložila kaj in kako, kakšna operacija sledi in kaj po operaciji. Vse lepo do trenutka, ko se vse spremeni. »Sestra s papirji gre nekam, zdravnica v drugo smer – ko se vrne smo slišali le to: ''Aha torej se odpove vse''. Takoj nam je bilo jasno, da iz operacije ne bo nič,« opisuje.

In res je temu bilo tako. »Ponovno vpoklicana v ambulanto, kjer ji predajo novico, da so vse operacije odpovedane – seveda izvemo, da so bile že dan prej tudi…Tukaj se potem vprašamo kam to vodi, kako dolgo še, kdo odgovarja za vse to – ali res življenja ne pomenijo ničesar?« 

»Mlajšim je neprijetno, kak še le starejšim ki grejo čez vse to-ponovno na čakanje, na tisti klic, da se vrnejo, ki bo pa morda enak temu, ko se že po vsej papirologiji odpove. A se kdo čuti krivega – ne se ne.«

Kot opisuje bralka, so ji kot razlog odpovedi navedli, da tisti dan ni prisotnega anesteziologa. »Naslednjič bo verjetno doktor na počitnicah – ljudje pa so tisti, ki nosijo vso to težo neodgovornosti. Poraja se vprašanje – če ni anesteziologije, pa se rabi nujno nekoga operirat, a ga s kladivom po glavi, da ne čuti ali pa delajo, če sploh na živo? Tablo UKC bi bilo smiselno odstranit, ker je žal daleč od tega,« svoj oster zapis zaključi bralka.

Za odziv in dodatna pojasnila smo se obrnili na UKC Maribor. Odgovore objavimo, ko jih prejmemo.