Oskar Neuvirt iz Malečnika, višji gasilski častnik, pirotehnik in gasilec v pokoju, ki je tudi član Komisije za preventivo pri Gasilski zvezi Slovenije, svari, da na manjše pridelovalce vina preži nevarnost, ki jim lahko povzroči veliko tragedijo. “Vsako jesen se vprašam, kje in kdaj bo nova žrtev,” je dodal.
Gre za nevarnost zadušitve z ogljikovim dioksidom. Ta plin se tvori pri vrenju vinskega mošta oziroma alkoholni fermentaciji. Gre za biokemijsko spremembo, ki se dogaja v prisotnosti žive celice – kvasovke. Ob tem se sproščajo vrelni plini, največ je prav ogljikovega dioksida. Posledično se zmanjša koncentracija kisika v zraku, zato je takrat zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh lahko smrtno nevarno.
Plin brez barve in brez vonja
Ogljikov dioksid nastaja pri popolnem izgorevanju ob zadostnem dotoku kisika, pri celičnem dihanju in alkoholnem vrenju. Ob normalnih pogojih je plin brez barve in brez vonja, rahlo kislega okusa, ki nastane zaradi raztapljanja ogljikovega dioksida v sluznici. Ker je gostejši od zraka, se zadržuje v kletnih prostorih.
Alkoholno vrenje je sprva počasno, nato postane burno. V kasnejši fazi se umiri in preide v tiho vrenje. Čas od pričetka vrenja do polnega vrenja traja več dni. Burno vrenje traja od šest do deset dni, včasih več. Tiho vrenje pa lahko poteka tudi ves mesec, odvisno od temperature vrenja in sladkorne stopnje.
Ogljikov dioksid zaradi svoje specifične teže izpodriva zrak. “Zato poskrbimo za primerno zračenje vinske kleti. Večji pridelovalci imajo to dobro urejeno in kontrolirano tudi z detektorji plina in z umetnim prezračevanjem. V manjših kleteh pa tega nadzora ni in nevarnost zadušitve je veliko večja,” pojasnjuje Neuvirt.
Kako prepoznamo prisotnost nevarnih plinov?
Prav nepoznavanje plina privede do nesreč, zadušitev ali napačnih ravnanj. Policija svetuje, da prostore, v katerih uporabljate grelna telesa za kuhanje sokov, še posebej pozorno zračite, tako da večkrat na dan naredite prepih, predvsem pa tega opravila nikoli ne izvajajte sami.
Povišano koncentracijo ogljikovega dioksida lahko preverimo s preprostim testom. V prostor namestimo gorečo svečo. Če ta hitro ugasne, takoj zapustimo prostor in ga dobro prezračimo najmanj 10 minut, odvisno od velikosti prostora, tako da naredimo prepih.
“Kot otrok sem na sosedovi kmetiji opazoval kletarja in se čudil, kako je šel v klet s prižgano svečo, kljub temu da je imel v kleti elektriko in močno žarnico na stropu. Če se je dalj časa zadrževal v kleti, je včasih vzel zraven psa čuvaja. Seveda sem šele pozneje izvedel, da je bila sveča indikator za morebitno pomanjkanje zraka za dihanje in če bi mu sveča ugasnila, bi se takoj umaknil iz kleti. Dejstvo, da je ogljikov dioksid 1,5-krat težji od zraka, pomeni, da se najprej nabira pri tleh in zato je bil zraven kletarja pes, ki je začutil nevarnost in pobegnil iz kleti.”
Oskar Neuvirt
Kakšni so znaki zastrupitve in kako ukrepamo?
Ogljikovega dioksida pri vdihavanju ne čutimo, zato nas lahko prehiti nezavest, preden spoznamo nevarnost. V blažjih oblikah zastrupitve se oseba le slabše počuti, ima glavobol, toži zaradi utrujenosti in nemoči. V hujših primerih pa se pojavljajo bruhanje, motnje vida, slabša koncentracija, težave s spominom, motnje zavesti in srčnega ritma ter težave z dihanjem.
Če pride do zastrupitve z ogljikovim dioksidom, je treba zastrupljeni osebi čim prej pomagati iz kontaminiranega prostora. Pri tem je treba poskrbeti za lastno varnost, tako da takoj odpremo vsa vrata in okna, naredimo prepih in s tem omogočimo dostop kisika v prostor, pri tem pa naredimo čim manj vdihov v kontaminiranem prostoru. “Vsem, ki se v tem času ukvarjajo s pridelavo mošta in kuhanjem sokov, v policiji svetujemo, naj bodo pri predelavi izdelkov, ki zahteva zadrževanje v neprezračenih prostorih, kot so vinske kleti, še posebej previdni,” je zapisano na spletni strani policije.
Neuvirt opozarja: “Če se zgodi, da je kdo ogrožen zaradi zadušitve, nemudoma pokličimo na številko 112. Če je razdalja do ogroženega človeka v kleti predolga, ne hodimo nujno v klet, saj smo lahko sami v nevarnosti, da ostanemo za vedno v njej. Odločajo sekunde in minute, zato ne odlašajte s klicem na pomoč. Gasilci bodo reševali pod zaščito dihalnih aparatov.”