Medtem, ko so participativnemu proračunu v minulih dveh letih na občini uspeli zagotoviti pol milijona evrov, se je 19. maja uradno začelo zbiranje predlogov za novi participativni proračun. Izbrani projekti trenutnega participativnega proračuna bodo skoraj v celoti izvedeni, njihov napredek pa lahko spremljate tudi na spletni strani.

Proračun bo bistveno povečan

Za leto 2023/24 bom mestnemu svetu predlagal, da znesek dvignemo za sto odstotkov, torej mu namenimo milijon evrov,” je uvodoma pojasnil župan MOM, Saša Arsenovič. Priložnost je izkoristil vse, da se v večji meri pridružijo najprej predlaganju projektov ter se udejstvujejo tudi kasneje, ko bo na vrsti glasovanje.

Projekt se je izkazal kot zelo uspešen. Izvedli bomo veliko večino projektov, ki so jih ljudje izglasovali, in na podlagi tega bom mestnemu svetu predlagal zvišanje sredstev na milijon evrov,” je še pojasnil.

V prejšnjih dveh letih je občina participativnemu proračunu namenila približno milijon. Letos bodo sredstva povišana za sto odstotkov, območja Maribora pa bodo razdeljena na pet enot. Vsaki je v dveletnem obdobju namenjenih 196.000 evrov. Kljub poskoku sredstev je odstotek, glede na celoten proračun nižji kot v drugih občinah, ki prav tako delajo po tem sistemu.

Predloge občanov bodo po besedah vodje projekta participativnega proračuna Neve Pipan zbirali do 27. junija, glasovanje o njih pa bo potekalo med 1. in 16. oktobrom. Tokrat so občino razdelili na pet območij in vsakemu bo v naslednjih dveh letih namenjenih 196.000 evrov za izvedbo projektov, ki jih bodo predlagali in izglasovali meščani.

S predlogi na plano

Vodja projekta participativnega proračuna, Neva Pipan, je ob predstavitvi še pojasnila, da bodo tokrat predloge zbirali do 27. junija, glasovanje o njih pa bo potekalo med 1. in 16. oktobrom. Tokrat so občino razdelili na pet območij in vsakemu bo v naslednjih dveh letih namenjenih 196.000 evrov za izvedbo projektov, ki jih bodo predlagali in izglasovali meščani.

Glede na dosedanje izkušnje pa so na občini še izpostavili, da bi želeli k sodelovanju privabiti predvsem mlajše občane, katerih sodelovanje so v preteklem participativnem proračunu pogrešali.

bojan golčar, neva pipan

Bojan Golčar, direktor Zavoda PIP in Neva Pipan, vodja projekta participativni proračun.

Za prejšnji dve leti je bilo izglasovanih 44 projektov, glasovanja se je udeležilo okoli 1750 ljudi. Tokrat si želijo k sodelovanju in glasovanju pridobiti vsaj še 50% več ljudi, zato so letos znova sklenili sodelovanje z Zavodom PIP in Fundacijo Prizma, novost pa bo sodelovanje z Mladinskim kulturnim centrom (MKC) Maribor.

Za razliko od predhodnega cikla, ko jim ne načrte prekrižala epidemija covida-19, bodo tokrat izvajali delavnice in posvete v živo, občani pa lahko svoje predloge oddajo ne le po spletu, ampak tudi v fizični obliki. Da bi projekt čim bolj približali javnosti, so vzpostavili tri projektne pisarne, in sicer na sedežu Zavoda PIP in Fundacije Prizma ter v Kulturnem inkubatorju, ki deluje pod okriljem MKC Maribor. “Res si želimo, da občani podajo čim več predlogov. Lahko so to tudi predlogi, ki v prejšnji izvedbi niso bili izglasovani,” je dejala Neva Pipan.