Neposredno ob množici pobreških trgovin se nahaja obsežen kompleks stanovanj, ki je poznan po svojem – zdaj že zbledelem – modro-rdečkastem pročelju in mrežastih balkonskih hodnikih. Še bolj kot po svojem videzu pa so bloki poznani po imenu … Alkatraz.

Da bi razumeli poimenovanje mariborskega prepoznavnega bloka, pa moramo čez lužo, na otok Alcatraz in v tamkajšnji istoimenski zapor, ki je služil kot »navdih« za naš pobreški Alkatraz.

Zloglasni otok zapora

Otok Alcatraz, ki se nahaja v zalivu San Francisco, je že dolgo pred prihodom Evropejcev služil kot svetišče za lokalna indijanska plemena. Njegovo ime izhaja iz španščine in pomeni »pelican«, kar se nanaša na veliko populacijo teh ptic na otoku. Leta 1850 so ZDA na otoku zgradile vojaško utrdbo, ki je kasneje postala zapor.

Ime Alcatraz izhaja iz španščine in pomeni »pelican«, kar se nanaša na veliko populacijo teh ptic na otoku.

Zapor, iz katerega je nemogoče pobegniti

Zapor Alcatraz je bil uradno odprt leta 1934 in je bil sprva namenjen najnevarnejšim zločincem v ZDA. Zaradi svoje izolirane lege, obkrožene z mrzlo in nemirno vodo, je veljal za neizprosnega, zapornikom pa je bilo jasno, da od tod teoretično (pa tudi praktično) skorajda ni mogoče pobegniti.

[[image_1_article_64454]]

Toda poskusi pobega so vseeno bili … Zgodovina namreč nakazuje, da je v 29-letni dobi obstoja Alcatraz doživel 14 poskusov bega, v katerih je bilo udeleženih 36 zapornikov. Uradno neuspešno, seveda. Kaj pa »neuradno«? Treh zapornikov – Franka Morrisa, Johna Anglina ter Clarence Anglin nekega jutra v njihovi celici ni bilo več mogoče najti, njihov pobeg pa je še danes zavit v tančico skrivnosti.

Med zaporniki se je sicer svojčas našlo kar nekaj imen znanih kriminalcev, kot so Al Capone, Robert Stroud in Frank Morris.

Zapor Alcatraz je bil zaprt leta 1963 zaradi visokih stroškov vzdrževanja in slabih življenjskih pogojev. Danes je otok priljubljena turistična destinacija, kjer obiskovalci lahko spoznajo bogato, a predvsem mračno zgodovino zapora.

Kaj pa mariborski Alkatraz?

Že res, da mariborski Alkatraz nima nič s kriminalno zgodovino ameriškega Alcatraza, a kar ju prvenstveno druži, so arhitekturne podobnosti – predvsem pročelje z mrežastimi »balkoni«.

Ob tem velja izpostaviti, da imena Alkatraz prepoznavnim blokom nismo nadeli prebivalci Pobrežja, ampak kar snovalci zgradbe sami. Gre namreč za projekt neprofitne stanovanjske gradnje 60 stanovanj, ki je nastajal med leti 1998 in 2000 ter so ga podjetju GRAMAR d.o.o. oziroma kasneje IGRE d.o.o., poimenovali Alkatraz.

POPRAVEK (25. 3. 2024)

V prvotno objavljenem prispevku je bilo zapisano:

Ob tem velja izpostaviti, da imena Alkatraz prepoznavnim blokom nismo nadeli prebivalci Pobrežja, ampak kar snovalci zgradbe sami. Gre namreč za projekt neprofitne stanovanjske gradnje 60 stanovanj, ki je nastajal med leti 1998 in 2000 ter so ga v Ikona arhitekturi, ki je stala za projektom, poimenovali Alkatraz.

Dejstvo, da za projektom stoji podjetje Ikona arhitektura, ne drži, kot so nas na to opozorili bralci iz stroke, pri čemer je pravilen podatek: "Projektantsko podjetje predmetnega bloka v lasti Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada na ulici Veljka Vlahoviča je bilo v začetku podjetje GRAMAR d.o.o. in kasneje IGRE d.o.o. IKONA ARHITEKTURA d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2002, ko je bil projekt predmetnega večstanovanjskega objekta že dokončan."

[[image_2_article_64454]]

Objekt se razteza na površini 4500 kvadratnih metrov, naročnik neprofitne stanovanjske gradnje pa je bil Stanovanjski sklad Republike Slovenije.