Ob deseti obletnici Evropske prestolnice kulture (EPK) v Mariboru odpirajo v mestu ob Dravi razstavo umetniških fotografij, pod katerimi se podpisuje Pavel Surovi. Razstava, ki je nastala v sodelovanju z EPK v Novem Sadu, je poklon bogastvu in raznolikosti narodnih noš Balkana.

Vsaka ženska si je želela biti na prestolu

Moj cilj je bil pokazati multikulturnost Balkana, edinstveno sobivanje narodov in etničnih skupin. S pripovedovanjem njihovih zgodb, pravljic, mitov ter navezavo na arhaične likovne podobe in oblačilno kulturo, še posebej narodne noše, v katerih bogastvu in lepoti odseva vse zgoraj našteto,” je ob razstavi, ki bo v Minoritski cerkvi na ogled do 29. septembra, zapisal Pavel Surovi.

Naslov razstave Prestol ni naključno izbran. “V simbolnem in duhovnem smislu prestol predstavlja boj ljudi za oblast in tako gledalca spomni, da arhaične narodne noše črpajo navdih s kraljevih dvorov. Tam je bila poleg razkošja v ospredju ženska lepota, ki je glavni navdih mnogih umetnikov; vsaka ženska si je želela biti najlepša, biti na prestolu,” pojasnjujejo v Narodnem domu Maribor.

Razstava po njihovih navedbah ponuja specifično avtorsko reinterpretacijo nesnovne kulturne dediščine, ki drzno premetava tradicionalne prvine ter s polja etnografskega prehaja v polje nadrealnega in fantastičnega. Estetika, ki ne skriva spogledovanja tako z renesančnimi slikarskimi mojstri kot s sodobno modno fotografijo, ponuja svojevrsten stik preteklosti in sodobnosti, tradicionalnega in trendovskega, religioznega in posvetnega, duhovnega in materialnega.

“Ne gre zgolj za fotografije narodnih noš, temveč specifično reinterpretacijo nematerialne kulturne dediščine s poudarkom na arhetipskem pojmovanju ženske lepote,” je še izpostavil Surovi, uveljavljen in večkrat nagrajeni grafični oblikovalec in fotograf.

Pričujoča razstava je v letu, ko naziv EPK nosi Novi Sad, pod naslovom Slava na ogled v sedmih kulturnih ustanovah v Novem Sadu. Avgusta je bila na ogled tudi v Parizu.

Na letošnjem mednarodnem fotografskem tekmovanju Art Imagination v Skopju je avtor zanjo prejel zlato medaljo, na mednarodnem tekmovanju fotografov WPE International Photograpy Awards v Parizu pa so fotografije z omenjene razstave nagradili z dvema srebrnima in eno bronasto medaljo.

V Mariboru sodi razstava v okvir obeleževanja desete obletnice EPK Maribor 2012. Vplive in učinke tega projekta na mesto bodo danes osvetlili na dveh okroglih mizah v Sodnem stolpu.

V Sloveniji bo EPK spet leta 2025, ko jo bo gostila Nova Gorica v sodelovanju s čezmejno Gorico.

Naziv EPK je Maribor nosil leta 2012 s partnerskimi mesti Mursko Soboto, Novim mestom, Ptujem, Slovenj Gradcem in Velenjem. V Sloveniji bo EPK spet leta 2025, ko jo bo gostila Nova Gorica v sodelovanju s čezmejno Gorico.

STA