Letošnji svetovni dan prezgodaj rojenih otrok oz. nedonošenčkov daje poudarek vlogi staršev. “Ob vrhunskih kadrih in aparatih je izredno pomembna toplina in podpora staršev. Zato materam ne odtegujemo obiskov; mama lahko svojega prezgodaj rojenega otroka obišče, ko to potrebuje, si želi in zmore,” je povedala babica Rosemarie Franc iz UKC Maribor.

Desetina otrok rojenih prezgodaj

Po besedah pediatra in namestnika vodje odseka za neonatologijo v mariborski porodnišnici Bojana Korparja je v svetu desetina otrok rojenih prezgodaj. “Ti otroci in njihove družine potrebujejo našo posebno pomoč in podporo,” je dejal.

V Sloveniji se vsako leto rodi okoli 1200 nedonošenčkov, od tega okoli 200 v mariborski porodnišnici. “Na področju intenzivne nege in terapije novorojenčkov delujeta poleg pediatrov in neonatologov še poklicni skupini medicinskih sester in babic. Vzajemno sodelujemo in se spoštujemo za doseganje skupnega cilja, da bi iz naše ustanove odšli novorojenčki zdravi in da bi bili starši z našo oskrbo zadovoljni,” je povedala strokovna vodja zdravstvene nege oddelka za perinatologijo UKC Maribor Rosemarie Franc.

Svetovni dan prezgodaj rojenih otrok se obeležuje 17. novembra kot dan, ki je od leta 2008 posvečen globalnemu ozaveščanju o izzivih in bremenu prezgodnjega rojstva.

Z današnjim srečanjem prezgodaj rojenih otrok in njihovih družin v avli porodnišnice so po njenih besedah želeli predstaviti svojo dejavnost in pokazati svojo naklonjenost tem otrokom in njihovim družinam. V takšnih primerih se namreč splete med osebjem in družino posebna vez. Mamica z otrokom preživi v njihovi oskrbi tudi več kot mesec dni.

Z vsakim tednom prezgodnjega rojstva se stopnja obolevnosti podvoji

Za starše je prezgodnji porod zelo stresen. “Iztrgani so iz neke rutine, nekega pričakovanja, nekih zastavljenih ciljev, ki se jim s prezgodnjim rojstvom otroka naenkrat porušijo,” je pojasnila Rosemarie Franc. Kot je dejala, si v UKC Maribor prizadevajo, da staršem v teh trenutkih čim bolj pomagajo. “To imenujemo sočutna zdravstvena in babiška skrb, nenazadnje tudi sočutna medicina,” je dodala.

Med prezgodaj rojene otroke se po navedbah Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom uvrščajo tisti, ki se rodijo pred 37. tednom nosečnosti. V Sloveniji se je najbolj zgodaj rodil in preživel novorojenček, rojen v 22. tednu nosečnosti. Najlažji brez pomembnih posledic preživeli novorojenček v Sloveniji je ob rojstvu tehtal 405 gramov. Povprečna teža pri rojstvu v 28. tednu nosečnosti je 1000 gramov, v 32. tednu pa 1750 gramov.

Verjetnost, da novorojenček preživi, je ob rojstvu v 23. tednu manj kot 20 odstotkov, v 26. tednu več kot 85 odstotkov, v 30. tednu pa več kot 95 odstotkov, še navajajo v omenjenem društvu.

“Nedonošenčkom pravimo naši najmanjši borci za življenje,” je dejal pediater Korpar. “Njihovo preživetje se je v zadnjih desetletjih z napredkom medicine močno izboljšalo. Vendar so prezgodaj rojeni otroci izpostavljeni velikim izzivom, saj imajo veliko tveganje za številne bolezni, povezane z nedonošenostjo. Znano je, da se z vsakim tednom prezgodnjega rojstva stopnja obolevnosti podvoji,” je pojasnil Korpar.