Danes zjutraj nas je pa kar lepo prepihalo na bolšjaku. Nasploh vzdušje ni bilo nič kaj prijetno, ker je veter pošteno bril med “štanti” in marsikateremu prodajalcu povzročal težave, kako naložiti izdelke, da jih ne bo odpihnilo. Tu in tam je začelo malo pikati, in ko je že izgledalo, da se bo dokončno ulilo, je veter le odpihnil (upajmo da) zadnjo aprilsko ploho stran in poskrbel, da se je “na bolšjaku naredila prava štimunga”.

Prevladovale domače dobrote

Sicer pa se je tudi danes na sejmu našla lepa bera dobrot, ki so jih z vseh koncev prinesli prodajalci s svojih vrtov. Začela se je sezona redkvic, za šopek debelih in rdečih je bilo treba odšteti približno evro, za kilogram domače črne redkve pa evro in pol.

Poleg domačih redkvic je bil danes pester nabor tudi drugih domačih gomoljnic, na štantih se je tako znašla tudi domača zelena, pa rdeča pesa.

Na štantih tudi šparglji

Grem stavit, da danes goveja juhica marsikje še bolj diši, ker so bili na številnih stojnicah prav lepi domači jušni šopki. Kar imelo me je, da bi tudi sama prevetrila jedilnik in si privoščila pravo nedeljsko govejo župico.

Veliko povpraševanje pa je bilo danes sicer tudi po berivki, oziroma po domače “šnitki”, tisti zgodnji nežni pomladanski solatki, ki je obenem tako polnega okusa, odlično pa se prilega prav z redkvicami. Za vrečko šnitke je bilo tako treba odšteti približno dva evra. Sicer pa je uradno odprta tudi sezona špargljev. Med pestro ponudbo je bilo danes mogoče zaslediti gojene zelene šparglje, cena za šopek pa se je gibala pri petih evrih.

Sicer pa se je tudi danes, kot že nekaj tednov zapovrstjo izkazalo, da so vroča roba “flance”. Pred štanti s sadikami so se namreč vile dolge kolone navdušenih domačih vrtičkarjev in vseh drugih pridelovalcev zelenjave.

Kdo bi si mislil, a kot postopoma sadike same, tako tudi ponudba na tezenskem kramarju iz tedna v teden raste. Najprej se je začelo z različnimi vrstami solate, potem si je bilo mogoče nabaviti trse in sadno drevje, zatem so se naenkrat pojavile še pisane lilije, danes pa bi si lahko privoščil flanc za cel vrt. In izbira? “Ni da ni”. Poleg različnih vrst solate se je našel tudi zajeten nabor zelišč, pa tudi druga zelenjava, kot recimo brokoli, cvetača, koromač, paprika, koleraba, zelje, jagode, čili in različne vrste paradižnika. Za sadiko je bilo treba odšteti med nekaj deset centov do recimo evro in pol za lonček jagod.

Zadišali prav posebni dimniki

Sicer pa imamo na bolšjaku odslej tudi nov sladki kotiček. Poleg klasičnih “špricerjev” in žar ponudbe je predvsem s kulinarično ponudbo prigrizkov doslej že marsikdo poskusil srečo na bolšjaku.

Odkar redno sama zahajam na sejem sem opazila že izdelke iz domače pekarne, privoščiti si je bilo mogoče tudi “škrnicelj” kokic, pa sladkorno peno, danes pa je zadišalo tudi po prav posebnih dimnikih. Gre za kurtoše, oziroma “kürtőskalács”, cimetovo sladico, značilno za Székely v Transilvaniji, ki po svojem videzu spominja na dimnik,  priljubljena pa je tako v Romuniji kot na Madžarskem.

Svojega kurtoša si danes sicer nisem privoščila, a moram priznati, da je v okolici stojnice prav mamljivo dišalo. Tu in tam pa je kljub muhastemu vremenu zadišalo tudi po poletju, predvsem zaradi ponudbe, ki postaja vedno bolj primerna za toplejše mesece, ki jih (nekateri) že nestrpno pričakujemo.