Nadškofijska karitas Maribor je z adventno božično akcijo Več luči več upanja zbrala nekaj več kot 6500 evrov za pomoč otrokom iz socialno šibkih družin. Letošnji izkupiček je višji kot lanski, a ker so potrebe velike, še vedno vabijo podjetja in posameznike k solidarnosti. Zdaj začenjajo z akcijo Stiska, v okviru katere zbirajo pomoč družinam.

“Otrokom iz socialno šibkih družin želimo s primernimi oblikami pomoči omogočiti čim boljše možnosti, da ne bi bili zaradi raznih oblik stisk socialno ali kako drugače izključeni ter imeli slabše pogoje za pridobivanje znanje,” je na današnji predstavitvi rezultatov letošnje akcije Več luči več upanja povedal predsednik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček.

Pomagali bi vsaj 70 otrokom

Z omenjeno akcijo zbirajo sredstva za pomoč otrokom s plačilom šolskih in obšolskih dejavnosti. Z zbranimi sredstvi nameravajo zagotoviti redno pomoč vsaj 70 otrokom.

Kljub ugodnejšim gospodarskim statističnim podatkom v Nadškofijski karitas Maribor ne opažajo, da bi se socialne razmere izboljševale. “Stisk je vedno več in se še poglabljajo,” je poudaril Maček.

Težave imajo namreč tudi tisti, ki imajo zaposlitev, saj njihovi dohodki ne zadostujejo za normalno življenje. “Največje stiske opažamo v tistih primerih, ko družine in posamezniki ne morejo poravnavati osnovnih položnic za nujne življenjske potrebščine, kot so najemnina, elektrika, voda, ogrevanje in druge sprotne obveznosti,” je pojasnil.

Na njihova vrata dnevno potrka tudi do 250 oseb

Lani so prek humanitarnih in socialnih programov Nadškofijske karitas Maribor razdelili pomoč 2891 osebam oziroma 1227 družinam ali posameznikom. Dnevno potrka na njihova vrata tudi do 250 oseb, ki potrebujejo pomoč. Njihove zmogljivosti v socialnih programih, kot so zavetišče za brezdomne, ljudska kuhinja, donirana hrana in materinski domovi, so zasedene.

Po prvih delnih poročilih sodelavcev in prostovoljcev iz mreže 93 župnijskih karitas v mariborski nadškofiji opažajo nespremenjeno število prejemnikov pomoči, večje pa je število obravnav oziroma nematerialne pomoči, kot so laično svetovanje, spremljanje, obiski, različne dejavnosti in srečanja. V preteklem letu je tako pomoč preko mreže Karitas v mariborski nadškofiji prejelo 18.349 oseb, od tega je bilo največ družin, sledijo starejši, bolni, invalidi in posamezniki. Kar 5961 med njimi je bilo otrok.

Zaradi zmanjšanja evropske pomoči tudi manj prehranskih paketov

Skupaj so lani razdelili več kot 800 ton različne humanitarne pomoči. Zaradi zmanjšanja evropske pomoči v Karitas tako kot na mariborskem Rdečem križu ocenjujejo, da bodo imeli na voljo manj prehranskih paketov. “Pomagali bomo, kolikor se bo dalo,” je dejal Maček.

Z akcijo Stiska zbirajo sredstva za pomoč družinam. Na Karitas se namreč obrača vse več socialno šibkih družin. “Prazen hladilnik, ponošena oblačila, mrzlo stanovanje, … ob koncu meseca se mnogim družinam postavlja vprašanje, ali naj zadnji denar namenijo za hrano ali ogrevanje,” pojasnjujejo.

Kako pomagati?

Lani so s takšno akcijo zbrali nekaj več kot 13.000 evrov, s čimer so pomagali 96 družinam oziroma posameznikom. “Bolezen, osamljenost, težave v odnosih, izguba delovnega mesta, preobremenjenost na delovnem mestu, strah, odvisnost, pasti nepravilne uporabe socialnih omrežji … V taki stiski je potrebna hitra in neposredna pomoč, ki jo lahko z vašimi darovi udejanimo,” je izpostavil Maček.

Vse, ki so pripravljeni pomagati, pozivajo, da pošljejo SMS na 1919 s ključno besedo DAR5. Tako bodo darovali pet evrov za družine v stiski.

STA