Ko sem se v preteklem tednu odločala, kje bom obedovala tokrat in seveda nabirala nova doživetja, vtise ter predvsem okuse, sem ob novici, da grem tokrat v Pr`čvarnico, najprej pomislila, da je to najbrž nekaj novega v našem mestu, kar še ne poznam, drugo pa, da bo na jedilniku najverjetneje nekaj podobnega lepinjam, čevapčičem in drugim dobrotam iz dežel nekdanje Jugoslavije.

No, nisem se povsem motila. A samo v točki, da gre za novo kulinarično pridobitev našega mesta. Ta pa nima niti najmanjše veze z balkansko kuhinjo. V Pr`čvarnici namreč strežejo tipične ameriške specialitete, mogoče pa je naročiti tudi klasično ameriško delikateso, zajtrk, na katerega prisegajo čez lužo (dobro znani bacon, egg and cheese), le da ima v lokalu ob vhodu v Trgovski center City drugačno ime, ne pa tudi podobe, in sicer imenuje se Jejžev zajtrk. in smo že pri tistem slavnem ježu, pardon “jejžu”, ki je hkrati postal simbol Pr `čvarnice.

Sendviči po ameriško in jejžev zajtrk

Ideja o lokalu je vzniknila že pred petimi leti, ko sta se, ona z nekoliko več, on z nekoliko manj izkušnjami v gostinstvu vrnila s potovanja po Ameriki, kjer je Robert nekaj let tudi delal, in s seboj poleg vtisov prinesla tudi idejo o Pr`čvarnici, prvi slovenski sendvičarni, kjer je mogoče spoznati okus Amerike.

Zaradi ideje, da tudi ta teden ostajam na drugem kontinentu (naj spomnim, nazadnje sem poskušala tex-mex, ameriško mehiške dobrote na Lentu, če ste spregledali, vabljeni k branju vtisov iz prejšnje izdaje Na meniju), mi je še bolj krulilo v želodcu, ker sem pred štirinajstimi dnevi prišla “na žmah” ameriške hrane, zato me je res zanimalo, kako bo sendvič po ameriško.

Sam koncept Pr` čvarnice je zelo domiseln, gost namreč postane del kuhinje, ki je odprta in lahko spremlja ves postopek priprave sendviča in tako malo “škili” pod prste kuharjema ter z njima pokramlja. Tako sem izvedela, da je Pr`čvarnica svoje ime dobila skorajda že v začetku. “Ko smo zgodbo začeli razvijati, smo ves čas govorili o naši prčvarnici in se šalili, da moramo nehati imenovati naš lokal prčvarnica, ker bo na koncu to ime tudi ostalo. In ime se je zares prijelo do te mere, da se nismo spomnili več ničesar drugega, ko je bil čas za to,” pove Sanja Novak, ki je poleg Roberta Vreznika zaslužna za to, da bomo lahko odslej ameriško zgodbo preizkušali in pokušali tudi pri nas.

But not so fast (a ne tako hitro, op.a.), bi rekli Američani, zamislila sta si hitro prehrano v zdravi in lokalni preobleki. Ambasador lokala – jež se tako zdi povsem na mestu, saj izhaja iz našega tipičnega pogovornega “ka` `oš jejdo”?. In iz “jejdo” je nastal “jejž”, iz “jejža pa “jejžev zajtrk”.

Zdravi sendviči – kaj je to?

V Pr` čvarnici namreč strežejo tudi priljubljen ameriški zajtrk, ki se v originalu imenuje “bacon, egg and cheese”; po naše pa mu v Pr` čvarnici rečejo kar “jejžev zajtrk”, saj je bilo prvotno ime težko pretvoriti v jedrnato slovensko različico.

Da je ameriška kulinarika v slovenski preobleki, pa sta Sanja in Robert poskrbela tudi z izborom sestavin. Sicilijanski paradižniki, govedina šunkarne Kodila in drožast mariborske pekarnice Ezl so se zdeli zgodba o uspehu še preden sem naredila prvi grižljaj.

Aja, baje sta kupljena le kokakola in kečap, vse ostalo sestavine so domače.

Poskusila sem t.i. Meat ball, ki je pravzaprav celotno kosilo v obliki sendviča, lično postreženega v ekološko razgradljivi posodici, na papirju, ki je spominjal na časopis. Sestavlja ga domač pesto iz pristnih sicilijanskih paradižnikov, mesne kroglice iz 100% govejega mesa ter nariban sir v drožasti schacciati, nekakšni lahkotnejši različici baguette.

Presenetil me je preprost, a nadvse poln okus mešanice zelenjave in sočnega mesa. Že ob prvem grižljaju je bilo občutiti strukturo zelenjavne omake, vsaka sestavina pa je izstopala, a do te mere, da je bil okus še vedno polnovreden, kar je, glede na kvaliteto sestavin mogoče pričakovati.

Največje presenečenje pa je sledilo ob koncu. Schacciata, “jackpot” če mene vprašate, je res zadetek v polno. Lahkotna, okusna, hkrati pa nepogrešljiva priloga celotnega sendviča, ki pa ne pokvari celotnega okusa, zato ker bi je bilo preveč. Saj poznate tiste sendviče, ki “jih je samo kruh”, pa še ta tako nasiten, da te že po zadnjem grižljaju tišči v želodcu.

Za ljubitelje sirov in tistega pristnega “cheesy” okusa pa sem poskusila tudi brezmesnega sorodnika sendviča Meat Ball, in sicer Shrimp Parmesan, ki ga seestavljajo panirani repki z domačo paradižnikovo omako in italijanskim parmezanom v drožasti schacciati. Poleg visoke vrednosti beljakovin je tudi njegova velika prednost intenziven okus. Še nekoliko bolj, če ste res ljubitelji  sira, boste namreč zelo uživali v intenzivnem okusu parmezana, ki bo ob paradižnikih že resno zadišal po Italiji.

Tudi ameriška kava kot iz dinerja

Želimo, da se nekdo pri nas nahrani, ne le naje. Všeč nam je, da se naši gostje vračajo, ker jim je hrana všeč,” pove Robert. Sicer pa sem imela poleg sendvičev tudi malo šolo ameriške kave, ki sem jo prav tako uspela poskusiti. Sanja in Robert sta ljubitelja ameriške filter kave, ki pa jo z veseljem postrežeta tudi gostom.

Takoj se mi je pred očmi narisal tisti prizor, kot v filmu, saj veste, ko natakarica v uniformi z izvezenim imenom pristopi po naročilo v dinerju in najprej, še preden pove, kakšne burgerje in krompirček ponujajo, postreže kavico iz steklenega vrča. Sama vedno pravim, da hče me pot kdaj (tudi dejansko) zanese v Ameriko, hočem svojo “nice cup of coffee (skodelico kave, op.a.)”, me pa res zanima, ali je tista kava res tako vodena, ali samo izgleda tako.

V prihodnje bo v Pr`čvarnici mogoče naročiti tudi domač krompirček, ter solate, ki jih bo lahko sestavil vsak gost po svoji izbiri. Dopolniti nameravajo tudi ponudbo pijač, kjer bo tudi ikonični kokakoli družbo delala zdrava alternativa, domač čaj namreč.

Odgovor o ameriški kavi se je ponujal kar iz prve roke, pa niti v Ameriko ne bo treba. V Mariboru in v Pr` čvarnici namreč. In naj kar takoj povem, nikakor ni vodena, je pa precej drugačna ta ameriška kava. A ne v slabem pomenu, je zelo aromatična, če ste ljubitelji okusa po praženih kavnih zrnih, pa bo kot nalašč za vas.

Poleg sendvičev so v ponudbi še nepogrešljive in tipično ameriške palačinke, v prihodnje pa nameravajo ponudbo še razširiti, saj je bil lokal na dan mojega prihoda odprt nič več kot celih 13 dni. V tem času pa je Pr` čvarnica imela na obisku tudi strogega kulinaričnega kritika. Sanja in Robert sta namreč pogostila kar pristnega Američana, doma iz New Yorka in ne le da jima je dal svoj “žegn”, ampak je svoje zadovoljne vtise delil kar na zidu, kjer je morda prostor še za vaše mnenje.