Na Univerzi v Mariboru so na današnji slovesnosti ob Rektorjevem dnevu podelili nagrade in priznanja tistim, ki so s svojim delom, izrednimi uspehi, dosežki in zaslugami pomembno prispevali k uveljavitvi in razvoju Univerze v Mariboru. Na slovesnosti so podelili 59 nagrad in priznanj Univerze v Mariboru, med njimi tudi naziv častni doktor, za izjemne in vrhunske dosežke, zasluge za razvoj in delovanje Univerze v Mariboru ter večanje njenega ugleda, ki ga je prejel assoc. prof. Ponnuthurai N. Suganthan, PhD, iz School of Electrical and Electronic Engineering (Nanyang Technological University), Singapur, na predlog Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

Na slovesnosti so ob nazivu častni doktor Univerze v Mariboru, podelili tudi nagrade in priznanja Univerze v Mariboru za znanstvenoraziskovalno, umetniško in izobraževalno delo, nagradi Univerze v Mariboru za sodelovanje z gospodarstvom in prenos znanja, nagrade Univerze v Mariboru za strokovno delo ter svečane listine Univerze v Mariboru, ki se v znak zahvale za sodelovanje, podeljujejo organizacijam, skupnostim in društvom. Študentom pa so bile, kot spodbuda za doseganje čim višje kakovosti študija, ustvarjalnega vključevanja v znanstvenoraziskovalno in umetniško delo, podeljene Rektorjeve nagrade ter Perlachove nagrade in priznanja.

Rektor Univerze v Mariboru, prof. dr. Zdravko Kačič, je v svojem nagovoru izpostavil: ”Univerza v Mariboru je pred pomembno nalogo začrtati svojo pot v naslednje desetletje, pot ki jo bomo opredelili v Strategiji razvoja UM 2020-2030. Prepričan sem, da bomo zavedajoč se naših velikih potencialov, ambicij ter zmožnosti, zastavili zelo smele cilje, z doseganjem katerih bomo pomembno nadgradili pogoje, potrebne za ustvarjanje prihodnosti, kot si jo želimo. Da smo že na dobri poti uspešnega izvajanja našega poslanstva, z izkazanim odličnim delom pričajo današnje nagrajenke in nagrajenci. Vsem se zahvaljujem ter iskreno čestitam. Veselim se vaših nadaljnjih uspehov ter skupnega sodelovanja.”

Predlog podelitve naslova častni doktor assoc. prof. Ponnuthurai N. Suganthan, PhD, je podala Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Prof. Suganthan že več kot 15 let intenzivno sodeluje z raziskovalci fakultete na področju evolucijskega računanja, optimizacijskih algoritmov in diferencialne evolucije.

To sodelovanje se izkazuje tudi s skupnimi znanstvenimi objavami in s soorganizacijami simpozijev, kot npr. mednarodni konferenci Joint International Conferences on Swarm, Evolutionary and Memetic Computing Conference (SEMCCO 2019) in Fuzzy And Neural Computing Conference (FANCCO 2019), ki sta se julija 2019 odvijali v Mariboru.

Prof. Suganthan je prejemnik več mednarodnih nagrad in priznanj

Sodi v vrh svetovnih raziskovalcev na področju evolucijskega računanja in algoritmov z rojem delcev. S svojimi znanstvenoraziskovalnimi dosežki je bistveno doprinesel k razvoju znanosti v mednarodnem merilu, s svojim dolgoletnim raziskovalnim sodelovanjem z Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko pa je pomembno prispeval k razvoju in ugledu Univerze v Mariboru.

Slavnostni govornik je bil nekdanji slovenski veleposlanik na Dunaju, dr. Andrej Rahten, redni profesor za sodobno zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, dopisni član Avstrijske akademije znanosti in znanstveni svetnik na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Nedavno nazaj ga je doletela tudi velika čast, saj je prejel veliki zlati častni znak na traku za zasluge za Republiko Avstrijo zaradi krepitve dvostranskih odnosov med sosednjima državama. Je avtor več znanstvenih monografij, ki obravnavajo sodobno zgodovino s poudarkom na času od habsburške monarhije naprej in v povezavi s slovenskimi deželami.