Na družabnih omrežjih se je po požaru v Surovini oglasil Matic Matjašič in zapisal pobudi za sklic izredne seje mestnega sveta Mestne občine Maribor: “Dovolj je stopiti ven in povohati, pa je vsem jasno, da trije požari v enem tednu v Surovini niso normalna zadeva, ampak dogodek,  ki ima vsaj trenutne, upam da ne trajne posledice, na kvaliteto zraka in življenja v mestu.” Izredno sejo, na kateri bi se predstavile vse relevantne informacije in ukrepi za zdravje občanov sta že podprla svetnika Miha Recek in Breda Čepe.

Njegov poziv objavljamo v celoti:

Spoštovani župan, spoštovani mestni svetniki!

Glede na zadnje dogodke, vključno z današnjim, kar trije požari v zadnjem tednu na odlagališču v MOM v upravljanju podjetja Surovina (ki vendarle upravlja vse vrste odpadkov, tudi nevarne) predlagam, da skličemo izredno sejo mestnega sveta, na kateri naj nam odgovorni pojasnijo in predstavijo podrobnosti teh požarov, ki imajo nedvomno trenutni upam pa, da ne trajen učinek na kvaliteto zraka in življenja v našem mestu.

Izredno sejo lahko skliče župan oz. na pobudo četrtino (vsaj 12) svetnikov, zato prosim vse, ki podpirate pobudo za odziv.

Menim, da je pravočasen odziv in odkrita predstavitev relavantnih in jasnih informacij ključna za hitro reagiranje (v kolikor je potrebno) oziroma pomiritev zaskrbljenih občanov, ki se danes množično obračajo na odgovore. Naj izpostavim, da interes ni strašiti ljudi, niti delati panike ali kakorkoli vplivati negativno na okolje, ampak razjasnitev okoliščin in pomiritev ugibanj in zaskrbljenosti ter strahov med občani.

Verjamem, da si nihče ne želi ponovitve situacije “Kemis” v Vrhniki, ko je zaradi ignorance odgovornih prišlo do različnih informacij in s tem trajnih

Zunaj praktično nemogoče dihati

“Trenutno je na Taboru in v centru našega mesta zunaj praktično nemogoče dihati. Ljudje se danes tudi v povečanem številu obračajo na UKC Maribor, zato situacije ne gre zanemariti,” je še zapisal ob koncu. Zadevo smo preverili tudi v UKC Maribor, kjer odgovore še čakamo. Obrnili pa smo se tudi na Mestno občino Maribor in jih povprašali kako komentirajo smrad, ki se širi po Mariboru ter ali imajo namen sklicati izredno sejo. Odgovore objavimo, ko jih prejmemo.