Vlada je pred 1. marcem, ko se bodo postopoma začeli uveljavljati umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo, sprejela prve ukrepe za zaščito javnega zdravstvenega sistema. Na njihovi podlagi bodo lahko denimo direktorji javnih ustanov zdravnike razporedili v izmene, izvajalci nujne medicinske pomoči pa bodo lahko organizirali skupna dežurna mesta.

Ukrepi so namenjeni podpori direktorjev javnih zdravstvenih zavodov, da bodo lahko bolnišnice in zdravstveni domovi še naprej zagotavljali neprekinjeno zdravstveno varstvo, je po seji vlade pred tremi dnevi povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež.

Tudi izmensko delo 

Na podlagi ukrepov bodo lahko direktorji preverili utemeljenost posameznih oblik dela, denimo izmenskega dela, dežurstev in stalne pripravljenosti, s katerimi zagotavljajo neprekinjeno zdravstveno varstvo. V praksi po besedah državnega sekretarja to pomeni, da bodo lahko tam, kjer zaradi nezadostnega števila zdravnikov ne bo mogoče ohraniti trenutnih oblik dela, zdravnike razporedili v izmensko delo. To pomeni, da bodo delali enako kot drugi zdravstveni delavci, je pojasnil Kordež.

"Stalna pripravljenost naj se organizira tam, kadar javni zdravstveni zavod na podlagi analize ugotovi, da je obremenjenost zdravstvenega delavca v času izvajanja neprekinjenega zdravstvenega varstva manjša od 25 odstotkov običajne delovne obremenitve," je dejal.

Izvajalci službe nujne medicinske pomoči (NMP) pa bodo lahko v primeru nezmožnosti zagotavljanja nujne medicinske pomoči organizirali skupno dežurno mesto. V tem primeru bosta javna zdravstvena zavoda sklenila dogovor, v katerem bosta določila lokacijo skupnega dežurnega mesta, kjer se zagotavlja stalna prisotnost zdravnika za izvajanje službe NMP, je še med drugim pojasnil Kordež. .

Brez večjih težav

Jernej Završnik, direktor Zdravstvenega doma Adolfa Drolca nam je povedal, da je osem zdravnikov umaknilo preklic soglasja za nadurno delo, tako da jih je sedaj takih 24 in ne 32. Zaenkrat večjih težav ne bo.  

"Mi bomo normalno organizirali službo nujne medicinske pomoči, tam bomo verjetno dodali še eno ambulanto. Skrbeli bomo za normalno funkcioniranje, dokler bo to šlo s temi omejenimi nadurami. V nadaljevanju seveda pričakujemo težave predvsem v naših zdravstvenih postajah, to so tiste ambulante, ki niso v centru, torej v Mariboru, in pa v domovih za starejše. Gre za vprašanje nadomeščanja. Problem je v tem, če nekdo manjka na primer v Šentilju, mora nekdo iti tja," je konkreten Završnik.  

Ambulantna za neopredeljene bo delovala naprej, dokler se ne bodo eventuelno porabile vse nadure, še dodaja. In kako bo s specialističnimi ambulantami? "Delajo normalno in tudi iz UKC-ja imam za zdaj zagotovila, da ne bodo ukinili soglasij," pojasnjuje Jernej Završnik.  

UKC: Največ težav tam, kjer so že 

V mariborskem UKC-ju je po zadnjih podatkih soglasja za nadure umaknilo 233 zdravnikov oziroma slabih 33 odstotkov. Odgovore, kako bo delo potekalo v praksi in kaj to pomeni za paciente, še čakamo. Je pa vodja sindikata Fides v UKC-ju Maribor Boris Rižnar za RTV Slovenija povedal, da ob umiku soglasij pričakujejo največ težav tam, kjer že zdaj primanjkuje zdravnikov. "Računajo, da bodo lahko delali v skladu z normativi, ki so še sorazmerno visoki, v primerjavi z drugimi javnimi uslužbenci. Računajo, da se ne bi zgodilo to, da bi se zaradi zmanjšanega števila povečala intenzivnost dela," je povedal. 

Spomnimo, da so na primer na Kliniki za pediatrijo UKC Maribor za naš medij sporočili, da se bodo potrudili, da tudi po umiku soglasij kolegov pediatrov zagotovijo nujno zdravstveno oskrbo vsem otrokom v okviru zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva. "Prav tako bomo poskrbeli za ustrezno zdravljenje vseh hospitaliziranih otrok, kjer pa smo že sedaj soočeni za več kot 100 odstotno zasedenostjo, saj se virusi žal niso umaknili. 

Več težav pa bomo imeli z zagotavljanjem zdravstvene oskrbe za nenujne bolnike oziroma za otroke, ki se vodijo v naših ambulantah, saj bo naša prioriteta obravnava akutno bolnih otrok. Tako lahko pričakujemo tudi odpovedi nekaterih terminov. Morda še ne v prvem tednu po uveljavitvi umika soglasij, vsekakor pa bomo težko ohranili trenutni nivo dela.

Čimprej do dogovora

Na Kliniki za pediatrijo se bojimo, da se bo ob vztrajanju trenutne epidemiološke situacije in ob možnosti preusmerjanja otrok iz drugih regij, kjer morda ne bodo mogli zagotoviti neprekinjenega zdravstvenega varstva, situacija hitro poslabšala, zato apeliramo na odgovorne, da čimprej sklenejo ustrezen dogovor," so takrat zapisali v UKC Maribor. 

Tudi na Oddelku za perinatologijo Klinike za ginekologijo in perinatologijo lahko nosečnice pričakujejo enako obravnavo kot doslej, so še navedli.