Opoldan 30. januarja 2024 je na sedežu Univerze v Mariboru potekala že tradicionalna slovesnost ob rektorjevem dnevu, na kateri so bile slavnostno podeljene nagrade in priznanja Univerze v Mariboru za znanstvenoraziskovalno, umetniško in izobraževalno delo, nagrade za sodelovanje z gospodarstvom, nagrade Univerze v Mariboru za strokovno delo, Rektorjeve nagrade ter Perlachove nagrade in priznanja.

Nagrade in priznanja so za svoje dosežke in prizadevnost prejeli tako študentke in študentje kot profesorice, profesorji, zaposlene in zaposleni, seznam nagrajencev pa najdete tukaj.

Ob rektorjevem dnevu: v naslednjem desetletju bo najbolj iskana kreativnost

Ob tem je praznovanje Rektorjevega dne zaznamoval tudi govor rektorja Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravka Kačiča. Ta se je dotaknil predvsem hitro spreminjajoče se sodobne družbe, ob tem pa je prof. dr. Kačič dejal:

»Spreminjajo se strukture, sistemi in s tem zaželene sposobnosti. Še več, pričakuje ali celo zahteva se, da se moramo tudi sami nenehno spreminjati, če želimo dohitevati ta svet. Sposobnosti, ki so še pred nedavnim veljale za nepogrešljive, izgubljajo na svoji pomembnosti. Verjetno bo v naslednjem desetletju najbolj iskana sposobnost kreativnost. Uspeli bodo tisti, ki bodo usposobljeni na več področjih, ki bodo več področji učinkovito povezovali na izviren način.«

[[image_2_article_62817]]

Pomen kreativnosti in multidisciplinarnosti

Dr. Kačič je poudaril tudi pomen znanja digitalnih veščin ter inovativnih poklicev prihodnosti, ki bi se lahko pojavili v prihodnjem desetletju, med katerimi je navedel programerja reševalnih dronov, arhitekta za Metaverzum, načrtovalca prometa brez emisij CO2 ...

»Pri Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) so izračunali, da bo v prihodnjih petih letih po vsem svetu izginilo 14 milijonov delovnih mest. Do znatnih sprememb bo prišlo pri četrtini vseh delovnih mest. Do leta 2027 naj bi bilo ustvarjenih 69 milijonov novih delovnih mest, vendar jih bo, po teh ocenah, 83 milijonov izginilo,« je še povedal dr. Kačič in nadaljeval:

»Največje spremembe je pričakovati v medijih in zabavni industriji, najmanjše pa v hotelirstvu in gostinstvu. To pomeni neto zmanjšanje števila delovnih mest za 14 milijonov oz. dva odstotka vseh trenutno zaposlenih, piše v mesecu maju 2023 objavljenem poročilu Svetovnega gospodarskega foruma.«

[[image_6_article_62817]]

Katera znanja bodo torej v prihodnje ključna?

»Pričakovati je, da bodo zahtevana predvsem tista znanja in spretnosti, ki bodo presegala raven intelektualne rutine oziroma bodo to predvsem sposobnosti inovativnega razmišljanja, kreativnega dela in razumevanja kompleksnih problemov. To pa zagotovo postavlja nove velike izzive pred vse generacije in profile zaposlenih,« je še izpostavil prof. dr. Kačič.

[[image_1_article_62817]]

Mariborski rektor se je v svojem govoru dotaknil tudi trenutnega filmskega hita, ki v svetu nagrad podira svojevrstne rekorde.

»Ne ve se sicer kakšna bo naša prihodnost, je pa veliko odvisno od uravnoteženosti in harmonizacije tehnološke, okoljske, ekonomske in sociološke zrelosti vseh udeleženih v globalnem svetu,« je izpostavil dr. Kačič:

»V mislih imam takšno zrelost, ki presega zmožnosti posameznikov, četudi so ti genialni kot je bil na primer ameriški teoretični fizik Oppenheimer, ki se je v zgodovino zapisal kot oče jedrske bombe. Film o njem v preteklem letu, ki ga strokovnjaki ocenjujejo v superlativih, velja za kompleksno in pretresljivo študijo, ki načenja številna velika in težka vprašanja našega časa. Govori o zlorabi znanstvenega napredka v politično-vojaške namene in je srhljiv opomnik človekovi samouničevalni naravi. Osebna Oppenheimerjeva protislovja, konflikti in paradoksi se namreč v enaki meri kažejo tudi kot družbena protislovja, konflikti in paradoksi.«

Nagrade podeljene ob spremljavi glasbe

Slovesnost, na kateri so bili obeleženi številni znanstvenoraziskovalni, umetniški, izobraževalni in drugi dosežki akademske skupnosti Univerze v Mariboru so pospremili tudi izjemni glasbeni vložki Akademskega pevskega zbora UM ter tenorista Benjamina Pregla ob klavirski spremljavi Katarine Pregl.

[[image_3_article_62817]]