“Na podlagi odločitve župana Mestne občine Maribor, Tržnice do nadaljnjega ostajajo odprte, saj želimo Mariborčanom zagotovili oskrbo zdrave lokalno pridelane zelenjave in sadja, ter mesnih in mlečnih izdelkov,” so z Mariborskih tržnic sporočili na družbenem omrežju Facebook.

V ta namen soo v Snagi zraven že predstavljenih ukrepov za omejevanja širjenja okužb z novim korona virusom, sprejeli tudi ukrepe za čim bolj varen nakup na naših tržnicah:

– na vstopni točki v Mlečno mesni paviljon in na čisto vsaki prodajni vitrini imamo izobešene plakate, s katerimi pozivamo kupce o upoštevanju varnostne razdalje,
– kupce usmerjamo v paviljon posamezno, le 2 na vsako prodajno vitrino,
– v čakalni vrsti predhodno seznanimo kupce z navodili NIJZ, ki jih imamo nalepljene na samostoječih oglasnih panojih,
– kupci si neposredno pred vstopom v paviljon razkužijo roke,
– vse prijemalne površine razkužujemo redno, vsaki 2 uri z ustreznimi certificiranimi razkuževalnimi sredstvi.

Pri nakupu na odprtem prostoru možnost okužbe manjša

Zeleni del tržnice, kjer se prodajajo sadje, zelenjava, sadike, med, alkoholne pijače in brezalkoholni sokovi,… je velik odprt prostor, na katerem je možnost okužbe, ob upoštevanju vseh ukrepov še manjša, smatramo pa, da je nakup na odprti tržnici veliko primernejši, kot nakup v velikih nakupovalnih centrih, sporočajo s Snage, ki upravlja Mariborske tržnice.

“Ob tem bi želeli poudariti, da smo te ukrepe pričeli izvajati danes. V glavnem imamo pozitivno izkušnjo na odziv kupcev, saj so novo postavljena pravila sprejeli z odobravanjem in so jih v glavnem upoštevali in spoštovali. Le redki med njimi so bili nezadovoljni ali so izražali nezadovoljstvo. Želimo, da bi tudi ti posamezniki dojeli, da je stanje zaradi korona virusa resno in bomo nevarnost premagali samo, če se je bomo zavedali in dosledno upoštevali navodila in odredbe, ki so v danem trenutku nujne.”

“Zaradi priporočil in izvajanja ukrepov Ministrstva za zdravje za preprečitev širjenja virusa COVID19 je naša naloga, da skupaj zaščitimo zdravje strank in naših zaposlenih ter prispevamo k preprečevanju širjenja okužb z virusom,” so pojasnili na Snagi. Zbirna centra v Mariboru sta zelo obiskana in posledično predstavljata potencialno grožnjo širjenja okužbe, kljub uvedenim ukrepom za zaščito zdravja strank in zaposlenih.

Zbirna centra odprta po skrajšanem delovnem času

Iz omenjenih razlogov bosta zbirna centra v Mariboru od ponedeljka, 16. 3. 2020, do preklica odprta po skrajšanem delovnem času, in sicer v ponedeljek, sredo in petek med 12. in 17. uro.”S tem ukrepom sledimo tudi drugim izvajalcem javnih služb v naši regiji, nekateri so zbirne centre že popolnoma zaprli. V kolikor se bodo ukrepi pristojnih institucij še stopnjevali, bomo navodilom sledili tudi sami in oba zbirna centra zaprli. Seveda vas bomo o tem predhodno obvestili,” so še dodali.

Izvajanje javne gospodarske službe zbiranja in odvoza odpadkov poteka nemoteno po terminih odvozov.