Mariboru bodo nocoj s svečano akademijo obeležili 220. obletnico ustanovitve tamkajšnje bolnišnice. Medtem ko je v svojem začetku imela le 24 postelj, danes v obliki sodobnega univerzitetnega kliničnega centra sprejme 450.000 bolnikov letno in zaposluje okoli 3000 ljudi. Izjemnim posameznikom se bodo zahvalili z nagradami za življenjsko delo.

Častni pokrovitelj Pahor, govorec Židan

Svečana akademija bo potekala v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, slavnostni govornik pa bo predsednik DZ Dejan Židan.

Bogata zgodovina te ustanove

V Muzeju narodne osvoboditve Maribor so že dan prej odprli razstavo Mariborska bolnišnica skozi čas, ki prikazuje bogato zgodovino te ustanove. Ta sega v leto 1799, ko je mestni magistrat izdal okrožnico o ustanovitvi mestne bolnišnice v poslopju, kjer danes stoji Pošta na Slomškovem trgu. Tu je delovala bolnišnica do leta 1855, ko se je preselila na sedanjo lokacijo na Taboru. Mestne oblasti so namreč kupile vilo v Magdalenskem predmestju, kjer je začela bolnišnica delovati s 110 posteljami, saj se je v tistem času močno povečalo število prebivalcev mesta.

Skozi zgodovino je pridobivala nova poslopja in oddelke: leta 1976 je bila s pomočjo samoprispevkov zgrajena kirurška stolpnica, leta 1987 se je na območje bolnišnice preselila tudi pediatrija, oddelek za psihiatrijo na drugi strani železniških tirov je bil odprt leta 2005. Deset let kasneje so odprli nov urgentni center ter oddelek za onkologijo, medtem ko naj bi se oddelek za pljučne bolezni preselil s Slivniškega Pohorja prihodnje leto.

Obilo svežega vetra v slovenski medicini

Vzporedno je tekel tudi strokovni razvoj in leta 2007 je Splošna bolnišnica Maribor postala Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, kar je bilo tesno povezano z ustanovitvijo druge medicinske fakultete v Sloveniji. »Oboje je prineslo obilo svežega vetra v slovensko medicino, prebivalcem regije pa širok dostop do sodobnih medicinskih postopkov. Zdravljenje v tem sodobnem medicinskem središču danes v ničemer ne zaostaja za podobnimi ustanovami po svetu,« je v prispevku za posebno izdajo glasila Naša bolnišnica zapisal direktor UKC Maribor Vojko Flis.

Strokovni direktor Matjaž Vogrin je izpostavil, da je bolnišnica v 220 letih naredila velik preskok. »Bolezni, ki so bile posledica pomanjkanja in slabih higienskih razmer, so zamenjale bolezni preobilja, stresa in tiste, ki se pojavljajo v poznem življenjskem obdobju. Nihče ne ve, kaj bo prinesla prihodnost, a nekaj vemo zagotovo. Medicina bo v naslednjih 50 letih napredovala bolj, kot je od pradavnine do danes. Tudi v UKC Maribor,« je napovedal.