Maribor

LKP želi omejiti Arsenovičovo razdeljevanje proračunskega denarja

Uredništvo , 21.06.23 ob 12:48

V Listi kolesarjev in pešcev ter drugih skupinah pripravljaio izredne točke in sklepe, s katerimi želijo omejiti županovo samovoljno izvajanje in razdeljevanje proračunskega denarja.

LKP želi omejiti Arsenovičovo razdeljevanje proračunskega denarja

Pred 7. redno sejo mestnega sveta Mestne občine Maribor, ki bo v četrtek, 22. junija 2023, v Listi kolesarjev in pešcev (LKP) in drugih skupinah pripravljaio izredne točke in sklepe, s katerimi želijo omejiti županovo samovoljno izvajanje in razdeljevanje proračunskega denarja in rešiti delovanje društev in organizacij na področjih mladine, sociale, športa in kulture.

Želijo sofinanciranje v enaki višini, kot je kot je določeno v veljavnem proračunu

V Listi kolesarjev in pešcev se zavedamo nujnosti podpore nevladnemu sektorju, zato smo pripravili gradivo za četrtkovo 7. redno sejo mestnega sveta, v kateri predlagamo, da mestni svet zaveže vodstvo občine in mestno upravo, da sofinancirata programe na področju kulture in mladinskega sektorja za leto 2023 v enaki višini, kot je določeno v trenutno veljavnem proračunu,” so zapisali.

S tem želijo zagotoviti stabilnost in kontinuiteto financiranja teh pomembnih sektorjev, ki neposredno prispevajo k razvoju in kakovosti življenja v Mestni občini Maribor. Ob tem komunicirajo in sodelujejo z drugimi političnimi skupinami v mestnem svetu, ki so pripravile ali še pripravljajo podobne predloge za področji sociale in športa. V LKP pozivajo vse mestne svetnike, da podprejo te predloge in s tem pokažejo svojo podporo društvom in nevladnim organizacijam, ki so hrbtenica življenja v Mariboru.

Netransparentno komuniciranje

V preteklih tednih smo v Listi kolesarjev in pešcev opozarjali na alarmantno stanje glede napovedanih proračunskih rezov v nevladnem sektorju in javnih zavodih v Mestni občini Maribor. Kljub županovemu netransparentnemu komuniciranju in nespoštovanju konstruktivne razprave na 6. redni seji mestnega sveta, kjer je nedemokratično večkrat odvzel besedo poročevalcu in predstavniku naše liste, Josipu Rotarju, potem, ko je ta predlagal, da bi prodali Tri ribnike, da bi rešili financiranje kulture, sociale, športa in mladine v mestu, se je izkazalo, da so naše bojazni več kot upravičene,” so sporočili iz liste in dodali, da je županova ekipa potrdila 20-40% reze v vseh mestotvornih sektorjih.

Enostransko spreminjanje pogodb

V LKP poudarjajo, da so bili v naslednjih dneh na mestno občino pozvani predstavniki nevladnih organizacij s področja kulture, sociale, športa in mladine, kjer so bili po načelu “vzemi ali pusti” prisiljeni sprejeti delno t.i. začasno financiranje. “Pri tem je potrebno opozoriti, da je takšno enostransko spreminjanje sprejetih pogodb in zagotovljenih razpisnih sredstev, ki so bila potrjena v odloku o proračunu, povsem nesprejemljiva praksa, hkrati pa župan za to nima trdne pravne podlage. Takšen manever bi bil možen zgolj, če bi proračunske postavke bile v osnovi nižje, kot so bile v predhodnem letu ali če bi mestni svet sprejel rebalans proračuna,” so še zapisali in dodali, da se sestanka z izvajalci župan osebno ni udeležil, temveč je tja poslal svoje podrejene.

Podcenjujoč odnos do vloge nevladnih organizacij v družbi

V LKP so še dodali, da trenutni rezi na področju družbenih dejavnosti niso zgolj posledica zavožene finančne situacije, za katero je v prvi vrsti odgovoren župan, ampak je to enostransko zmanjševanje posledica temeljnega nerazumevanja poslanstva, ki naj bi jih imeli programi nevladnih organizacij v naši družbi.

Ob tem so izpostavili sobotni Večerov intervju z županom, kjer je po besedah LKP izkazal nerazumevanje in podcenjevanje nevladnega, predvsem kulturnega sektorja, ko je napačno enačil naložbe v fizično infrastrukturo s podporo kulturnim programom in ustvarjalnosti. “Še več – župan se je v intervjuju izkazal, da se oklepa oblasti, da je nesposoben samokritičnosti ali kakršnekoli realne refleksije. Spomnimo se na polemiko z županom Sašo Arsenovičem, ko je v intervjuju za Večer utemeljeval, kako bi se nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu, po njegovem mnenju morale začeti obnašati tržno, kot podjetja. Ter je s tem opravičeval višanje najemnin za prostore in odvzemanje občinskih prostorov nevladnikom,” so še opozorili.