Študentske organizacije treh javnih univerz pod okriljem Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) skupaj z lokalnimi študentskimi klubi danes začenjajo jesensko krvodajalsko akcijo Častim pol litra, ki bo potekala do konca oktobra. Študenti bodo lahko darovali kri v večjih krajih po Sloveniji.

Najprej Maribor in Izola, jutri še Ljubljana

Danes in v torek bodo kri lahko darovali mladi v Mariboru, in sicer v Študentskem kulturno prireditvenem centru ŠTUK in v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Danes , v torek in sredo bodo kri lahko darovali primorski študenti v Izoli oz. v Splošni bolnišnici Izola (Center za transfuzijsko dejavnost). Ljubljanski študenti pa bodo to možnost imeli v torek in sredo na Zavodu za transfuzijsko medicino Ljubljana. Celoten program in lokacije odvzemov so sicer objavljene na spletni strani ŠOS.

Kri zdravega človeka je nenadomestljivo zdravilo

V Sloveniji vsak dan potrebujemo od 300 do 350 krvodajalcev, kar pomeni, da bo vsaka četrta oseba enkrat v življenju potrebovala darovano kri. Kri zdravega človeka je nenadomestljivo zdravilo, vendar pa ima določen rok trajanja. Tudi potrebe po krvi se spreminjajo, zato želi ŠOS v bazo krvodajalcev povabiti čim več študentov in že med mladimi odraslimi spodbuditi zavedanje o nujnosti pomoči sočloveku.

Informiranje mladih krvodajalcev

V letošnjih akcijah – gre za tradicionalen projekt, kjer študenti vsako leto spomladi in jeseni izvedejo dve krvodajalski akciji – se bodo študenti osredotočili na informiranje mladih krvodajalcev glede vpisa v seznam rednih krvodajalcev in uporabe aplikacije Daruj Kri (Android ali iOS) ter možnosti darovanja kostnega mozga.