Maribor

Koliko sredstev bo v decembru mariborska občina namenila za dobrodelne namene?

Andreja Bjelan, 07.12.20 ob 04:52

Za humanitarno dejavnost, povezano s Covid-19, so na Mestni občini Maribor v prvem valu epidemije namenili okoli 13.000 evrov. Humanitarni bodo tudi v času veselega decembra. Skupaj so dosedaj v drugem valu za humanitarne namene namenili 650 evrov, akcije pa se še nadaljujejo.

Mestna občina Maribor je že v prvem valu epidemije kot ena prvih občin v Sloveniji posrkrbela za osnovnošolce, starostnike in ostale socialno šibke s pripravo toplih obrokov in razdeljevanjem paketov. Za humanitarno dejavnost, povezano s Covid-19, so namenili okoli 13.000 evrov. Humanitarni bodo tudi v času veselega decembra.

V prvem valu epidemije so, kot so pojasnili za naš portal, zagotovili 5311 toplih obrokov (za otroke in odrasle v skupni vrednosti 7300 evrov) ter 300 humanitarnih paketov v vrednosti 6000 evrov. V drugem valu epidemije so do sedaj zagotovili 100 toplih obrokov, ki so bili vredni skupaj 450 evrov ter pet humanitarnih paketov v vrednosti 174,20 evrov. Skupaj so torej na MOM v drugem valu za humanitarne namene do sedaj namenili 650 evrov. 

Čarobni december tudi letos povezan z dobrodelnostjo

Del donatorskih sredstev, ki so jih pridobili za prireditve Čarobnega decembra, bo kljub okrnjenemu programu tudi letos šlo za dobrodelne namene. Že lani so si namreč na občini zadali, da bo vsak Čarobni december povezan z dobrodelnostjo.

“Lani smo skupaj z Lions klubom Maribor zbirali sredstva za dečka Matijo (cerebralna paraliza) s prodajo promocijskih kozarcev (cca 8.000 evrov) za operacijo v tujini, letos se povezujemo z društvom Up-ornik, Zvezo prijateljev mladine, Centrom za socialno delo, Centrom za pomoč na domu, škofijsko Karitas in drugimi institucijami, ki skrbijo za ranljive skupine prebivalcev,” so še dodali.

Del donatorskih sredstev pridobljenih za prireditve Čarobnega decembra bodo kljub okrnjenemu programu tudi letos šla za dobrodelne namene. Že lani so si namreč na občini zadali, da bo vsak Čarobni december povezan z dobrodelnostjo.

Skupaj z javnim podjetjem Snaga bodo poskrbeli za  starejše osebe iz seznama najbolj ranljive skupine prebivalstva v humatirani akciji Božična vrečka Srečka iz mariborskih tržnic, preko katere želijo polepšati praznične dni tistim, ki si praznikov ne morejo pričarati sami in tistim, ki so osamljeni in jim majhne pozornosti pomenijo veliko, so za Maribor24.si pojasnili na občini.

Dobrote bodo prispevale  kmetije in prodajalci, ki prodajajo na mariborskih tržnicah, v vrečko bodo prispevali darilo tudi zaposleni v podjetju Snaga ter zvesti kupci, ki bodo po svojih zmožnostih prinesli darila, ki bodo osrečila izbrane prejemnike iz seznama starostnikov društva Upornik.

Za okrasitev mesta višina sredstev v skladu z letnim planom

Okrasitvi mesta so to leto namenili okoli 90 tisoč evrov, kar je v skladu z letnim planom: za obnovo obstoječe praznične razsvetljave in nadgradnjo lanske praznične razsvetljave, ki so jo nekoliko spremenili in dopolnili, nakup novoletnih smrek ter živih smrečic in projekt okraševanja, s katerimi so podprli lokalne umetnike.

“Tako nadgrajujemo Pot čarobne galerije, ki je inovativen pristop k okraševanju mesta, kjer smo prav tako dali priložnost mladim likovnim umetnikom, da skozi iluzije 3D ilustracij – foto točk predstavljajo življenje našega mesta. Razpršene točke Čarobne galerije po ulicah mestnega središča pa vendar povezane ponazarjajo Maribor kot Čarobno mesto, mesto dobrih ljudi, mesto Stare trte, mesto športa in mesto kulture,” so še navedli.

Okrasitvi mesta so to leto namenili okoli 90 tisoč evrov, kar je v skladu z letnim planom: za obnovo obstoječe praznične razsvetljave in nadgradnjo lanske praznične razsvetljave, ki so jo nekoliko spremenili in dopolnili, nakup novoletnih smrek ter živih smrečic in projekt okraševanja, s katerimi so podprli lokalne umetnike.

V duhu povezovanja in soustvarjanja praznične podobe mesta so oživili projekt skupnostnega okraševanja mesta, kjer so sredstva namenili za spletna navodila, kako doma pripraviti letošnje okraske v krogu družine in izdelavo okraskov v sodelovanju z Društvom Hiša in Zavodom Mars.

Organizacijo programa za Čarobni december izvaja Zavod za turizem Maribor. Za montažo praznične razsvetljave bo letos namenjenih okoli 50.000 evrov.