Večji del države bo jutri, kot smo poročali, zajela hladnejša fronta, s katero bo po napovedih vremenoslovcev konec suhega obdobja, ki traja že konca decembra. Padavine naj bi v soboto dopoldne najprej zajele zahodne kraje, popoldne pa se bodo po najnovejših napovedih razširile nad večji del države. Dež bo tudi po nižinah prešel v sneg, a količina padavin ne bo obilna, zato omembe vredne snežne odeje vsaj na Štajerskem in Prekmurju ni pričakovati.

V glavnem rahlo sneženje

Slednje je za osrednji mariborski spletni medij Maribor24.si razložila Katja Kozjek iz Urada za meteorologijo na Agenciji RS za okolje, saj pravi, da bo intenziteta padavin v severovzhodnem delu države res najnižja v Sloveniji.

Katja Kozjek: »Če bo šlo za padavine, bo v glavnem snežilo. A snega se ne bo oprijemal.«

»Šlo bo v glavnem za rahlo sneženje, saj bo čez dan razmeroma hladno. Temperature se bodo gibale okoli ledišča,« je pojasnila Kozjekova in dodala: »Če bo šlo za padavine, bo v glavnem snežilo.« Snega pa po njenih besedah ne bo veliko, niti se ne bo oprijemal.

Od nedelje naprej spet bolj suho

Poslabšanje vremena po sedanjih prognostičnih kartah velja samo za soboto. »Od nedelje bo naprej spet bolj suho obdobje vremena in nekoliko bolj hladno. Nad našimi kraji se bo namreč zadrževala hladna zračna masa, nedelja in ponedeljek bosta tudi bolj vetrovna. Pihal bo pretežno severni veter, omembe vredne količine novih padavin po soboti pa karte ne kažejo,« je razložila Kozjekova.

Katja Kozjek: »Enako bo snežilo v nižinah in na Pohorju, zato tudi ne bo velike razlike v količini novozapadlega snega.«

Sogovornica še poudarja, da bodo v prihodnjem tednu tudi jutra nekoliko hladnejša, saj je od torka naprej moč pričakovati tudi okoli minus 5 stopinj Celzija.

Nižja intenziteta padavin

In kako jutri kaže za višje ležeča območja na tem delu Slovenije oziroma vrhove Pohorja? Vremenoslovka odgovarja, da prav zaradi nižje intenzitete padavin tudi na Pohorju oziroma celotnem območju Štajerske in Prekmurja ne bo pretirane količine novega snega. »Enako bo snežilo v nižinah in na Pohorju, zato tudi ne bo velike razlike v količini novozapadlega snega,« je sklenila Kozjekova.