Z Rokom, lastnikom trgovine Jumping goat coffee, se, pričakovano, sestaneva na kavi v kavarni, ki jo predlaga on. Ko vstopi, se napoti k strežnemu pultu, povpraša po vrstah pražene kave, za trenutek pomisli, nato pa naroči kostariško kavo, pripravljeno po svoji najljubši metodi.
Več kot turška kava
Pove, da se pitje kave v Mariboru vzpenja na novo raven, o čemer pričajo majhne kavarnice, ki so znane po t.i. specialty coffee ter lokalno praženih kavnih zrnih. Kulturo pitja kave približati ljudem je hkrati tudi vodilo spletne trgovine, ki jo vodita skupaj z Jelko Loparič. Turška kava namreč ni edina, pove Rok in pripomni, da obstajajo različni načini priprave kave, prav tako pa ima pražena kava, ki jo naročata od pražarjev iz različnih koncev sveta in ponujata kupcem spletne trgovine, izjemno raznolike okuse glede na izvor in čas pridelave.
Kavni abonma za vrhunsko doživetje
Povprašam ga o začetkih uspešne poslovne poti in o spletni trgovini: »Spletna stran in projekt specialty kavnega abonmaja je nov, začeli smo s 1. marcem, sicer pa se s specialty kavo ukvarjava že od leta 2015, ko sva odprla “fizično” trgovino v Mariboru. Že vsa leta sva se trudila ljudem približati čudoviti svet specialty kav in s klasično trgovino sva si uspela ustvariti krog strank in širiti to izkušnjo z ostalimi. Letos pa sva se odločila, da je čas da poneseva to izkušnjo širše in sva uvedla kavni abonma z namenom doseči še večje število ljudi. Kavni abonma je odličen način spoznavanja raznolikosti tega čudovitega sadeža.«
»Zakaj specialty kave? Specialty ali v slovenščini specialne kave ni ravno opis, ki bi kaj dosti povedal, sploh v slovenščini ima nek “čuden” prizvok drugačnosti in posebnosti, vendar gre za kave, ki pri ocenjevanju, preden gredo na trg, dosežejo vsaj 80 od možnih 100 točk (gre za standardiziran način profesionalnega ocenjevanja, skozi katerega gredo prav vse kave). Takšno oceno pa dosežejo kave le, če izpolnjujejo vse pogoje, ki doprinesejo k dobri letini (sorta kavovca, atmosferski pogoji, zemlja, način obdelave, ročno obiranje, prebiranje…). Gre za podoben sistem kot pri vinu. Torej sama lokacija plantaže lahko eno leto prinese odličen produkt, drugo leto spet manj,« pojasni Rok.
Ko je kavo potrebno le še pripraviti
Jumping goat coffee ob nakupu kav ter pripomočkov v spletni trgovini ponuja tudi možnost naročnine, kar je za slovenski trg novost. Naročnik lahko izbira med različnimi ponudbami, na dom lahko mesečno dobi en, dva ali tri pakete kave z majhnim uporabnim darilcem, kolesom arom za določanje okusa kave ter praktičnih navodil za pripravo kave z različnimi tehnikami. Kava, ki jo prejmete, je vedno znova presenečenje, saj Rok in Jelka vselej iščeta nove izvrstne pražarne po svetu in vsak mesec predstavita nove.
Naročnino na kavni abonma v spletni trgovini Jumping goat coffee uravnavate sami, brez obveznosti pa jo prekinete, kadar želite. En zavoj kave se bo pred vašimi vrati znašel za 17 evrov na mesec, dva za 32 evrov ter trije za 45 evrov. Pošiljanje na slovenske naslove je brezplačno, za evropske se doplača 5 evrov.
Tako mi Rok zaupa, da bo v avgustovskem naročniškem paketu odlična kava iz nemške pražarne, sledila bo bratislavska, nato pa danska. Odvisno od letnega časa je, od kod kavo naročata. Decembra, januarja in februarja se tako pridobiva kava iz Brazilije, naslednje mesece od drugod. Lastnika precej svojega časa namenita tudi potovanjem in obiskovanjem tujih pražarn, ko pa Roka povprašam o obiskih plantaž, se le nasmehne in pove, da so to želje vseh kavnih navdušencev.
Najboljša kava je domača
S svojo ponudbo želita lastnika Jumping goat coffee pivcem kave pokazati tudi to, da si lahko vrhunsko kavo skuhajo doma. »Primarni cilj je bil, da si ljudje doma delajo kave … Ni zdaj neki štos it’ nekam pit’ najboljšo kavo na svetu, potem pa nikoli več, razen tam v tistem lokalu …« razloži Rok in pove, da kljub mnogim kavam, ki jih je že poskusil, še vedno rad sede v kavarno, a takega okusa, kot jo ima domača, zjutraj pripravljena kava, nima nobena.
Mariborčana v samem vrhu
Ker je njuna spletna stran večinoma v angleščini, povprašam o naročnikih. Rok pojasni, da jih je več kot polovica iz Slovenije, kar nekaj pa tudi iz drugih evropskih držav. Sam skromno tega ne omeni, jaz pa izbrskam, da sta bila s svojo trgovino umeščena celo med Top 50 trgovin s kavo v Evropi.
Skrb za vsak člen kavne verige
Posebnost specialnih kav je tudi njihov etični vidik, pražarne se namreč v zadnjem času povezujejo v večje skupnosti, ki delavcem v vseh fazah priprave kavnih zrn zagotavljajo dostojno plačilo. Čeprav pobiralci majhnih rdečih kroglic, iz katerih izvira omamna pijača, zaslužijo komaj za preživetje, so standardi višji, kot za pridelavo kav, ki jih dobimo v naših veleblagovnicah. Rok pove, da potrošniki mnogokrat povprašajo, ali so kave certificirane, ali so BIO in podobo. Včasih so, včasih ne, reče in me pouči, da so navadno pobiralci kave tako revni in po naših ocenah neizobraženi, da o certifikatih ne vedo veliko, hkrati pa za škropiva in posebne kemikalije, ki bi lahko škodovale pivcu kave, niti nimajo denarja.
Vsako zrno je edinstveno
Zanima me, katera kava je med bolj priljubljenimi, Rok pa pripomni, da je to odvisno od osebnega okusa in od izkušenj posameznika s kavo. »Tisti, ki še niso dosti probali, rečejo Brazilija,« pove,: »Tisti z nekaj izkušnjami rečejo Kolumbija, tisti, ki pa so že marsikaj probali, pa rečejo Indonezija.« Tem, ki premagajo kisline, pa najbolj dišijo afriške kave, Etiopija, Burundi, Tanzanija … Rokove priljubljene kave so iz Kenije, včasih ga navdušijo tudi kostariške.
Vzhajajoča zvezda: cold brew
V prihodnje lastnika spletne trgovine načrtujeta nadaljevanje svoje zgodbe, ki jo želita razširiti med čim več ljudi, morda pa bosta v svoje mesečne kavne abonmaje vključila tudi lokalne pražarne. Še ena posebnost Jumping goat coffe trgovine je cold brew, na poseben način pripravljena hladna kava, ki jo Rok in Jelka iz različnih kavnih zrn pripravljata sama. »Brez težav lahko takšno kavo z nekaj pripomočki pripravi vsak sam,« mi pove Rok, jaz pa mu zaupam zgodbo o svojem nerodnem poskusu izdelave cold brew-a.
Pritegne že ime spletne trgovine, ki pa skriva zgodovino. Davno nazaj je namreč nek etiopski pastir začudeno opazoval svoje koze, ki so po tem, ko so jedle majhne rdeče kroglice z nekega grma, vso noč živahno poskakovale. Kroglice je poskusil tudi sam in prav poskakujočim kozam se imamo zahvaliti za odkritje kave.
Zgodba Roka, Jelke in Jumping goat coffe ni le poslovna zgodba, ampak je predvsem zgodba o kavi in o tem, kako sta se veterinar in zobna asistentka navdušila nad specialnimi kavami ter jih na svoj način poslala v svet.
Vir naslovne fotografije: Gregor Šalobir za Jumping goat coffee