20. aprila 2007 so na Lentu v Mariboru slovesno odprli prenovljeno Hišo stare trte. Gre za prireditveni prostor s predstavitvijo zgodovine gojenja vinske trte pri nas, ki služi kot informacijsko središče z možnostjo pokušine in nakupa vin. Že v prvem letu po otvoritvi jo je obiskalo okoli 30 tisoč ljudi, poroča Radio Maribor.

Rekorden letni obisk, skoraj 78 tisoč obiskovalcev, je Hiša stare trte zabeležila leta 2012, v času projekta Maribor Evropska prestolnica kulture. Lani jo je obiskalo 56.500 gostov od tega okoli 19 odstotkov domačih in 81 odstotkov tujih, še poroča Radio Maribor.Od 15. marca je, tako kot drugi gostinski lokali po državi zaradi razglašene epidemije, zaprta.

Simbol bogate vinske kulture

Stara trta, najstarejša trta na svetu, domuje v Mariboru, prav v osrednjem delu starega mestnega jedra. Stara trta je s starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove – brez dvomov, strokovnjaki potrjujejo, da je res najstarejša! Iz njenih grozdov, sorte žametovka oz. modra kavčina, mojstri vsako leto iztisnejo dragoceni sok.

Stara trta simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora in Slovenije ter navsezadnje celotnega sveta. Danes pa njene potomke rastejo že domala po vsem svetu.