Ljudje so se v času karantene lotili spomladanskega čiščenja. Ker so zbirne centre zaprli, so se začela pojavljati manjša odlagališča ter nabito polni ekološki otoki. Eden izmet takšnih je tudi na Dogoški cesti pri vrtcu Miš Maš, kjer je videti ogromno polnih vreč, med odpadki so tudi številni kosovni odpadki.

Že v marcu so se na Snagi srečali z prizori, ki kažejo na nespoštovanje zaposlenih, ki v teh dneh opravljajo delo v izrednih pogojih.

Zbirni centri ponovno odpirajo vrata

Snagina zbirna centra v Mariboru se sicer na podlagi državne odločitve o omilitvi ukrepov za preprečevanje širitve okužbe  s koronavirusom ponovno odpirata jutri, 14. aprila. Prav tako se odpirajo vrata vseh zbirnih centrov v občinah,  kjer izvajajo gospodarsko javno službo ravnanja z odpadki. Obratovali bodo po ustaljenem letnem delovnem času.

Posebni varnostni ukrepi

»Za zaščito varnosti in zdravja tako zaposlenih kot občanov bo predaja odpadkov na zbirnih centrih potekala v skladu z varnostnimi ukrepi,« so pojasnili na Snagi. Tako bo vstop v zbirni center mogoč za dve vozili hkrati, spoštovati bo treba medsebojno varnostno razdaljo najmanj 2 metra.

Plačila mogoča z brezgotovinskim plačilom

Uporabniki morajo uporabljati zaščitno masko oziroma drugo zaščito ustnega in nosnega predela ter zaščitne rokavice. »Morebitna potrebna plačila za predajo odpadkov je možno izvesti z brezgotovinskim plačilom, to je z uporabo plačilne kartice. Vstop v prostor, ki je namenjen zaposlenim, je prepovedan,« še dodajo.