Letos je praznična okrasitev posebej zažarela v Magdalenskem parku. Inštalacija, ki je navduševala staro in mlado naj bi bila na ogled še do konca meseca, vendar jo zaradi izživljanja vandalov počasi pospravljajo. To pa organizatorjem ni vzelo zanosa, temveč je zbudilo prav nasprotno.

Ušpičit ni isto kot uničit

O uničenih svetlobnih inštalacijah smo govorili z Majo Pegan, predsednico Društva Hiša! ter organizatorko Lumine: “Vandalizem je normalen pojav in ga po eni strani razumem. Mularija mora kdaj pa kdaj kaj ušpičit. Ampak ušpičit ni isto kot uničit. Tega sicer nismo vajeni in nas je šokiralo, realnost pa je ta, da to ni nekaj nenavadnega. Spomnimo se samo, kako so vandali pobarvali Jurčiča.”

Mularija mora kdaj pa kdaj kaj ušpičit. Ampak ušpičit ni isto kot uničit.

Lumino so soustvarjali tudi otroci, prostovoljci in študentje. Uničenje je pretreslo mnoge, najbolj pa so bili razočarani okoliški stanovalci: “Ko smo podali prijavo in sem stala tam s policijo, se je oglasilo nekaj stanovalcev, ki so bili nad dejanjem močno razočarani. Ocenjujem, da gre za pomanjkanje vzgoje publike. Uničili so nekaj, kar je bilo Mariborčanom zelo všeč, kar pa je žalostno.

Maribor potrebuje več umetnosti

To dokazuje, da potrebujemo več umetnosti v Mariboru. Pomanjkanje takih instalacij v javnem prostoru je namreč po mojem mnenju glavni krivec, da nekateri ne znajo vzpostaviti zdravega, živega odnosa in potem se zgodijo te stvari. Če kaj, je to znak, da potrebujemo več inštalacij.

vir: Živa dvorišča

vir: Živa dvorišča

vir: Živa dvorišča

vir: Živa dvorišča

“Pospravljanje postavitve bo sicer trajalo malce dlje, kot je bilo načrtovano, kajti izvajalci niso imeli v načrtu, da bodo pospravljali že tri tedne prej, ampak to je pač naša realnost,” še pove Peganova.

Med drugim so vandali tudi povsem uničili FERI-jev portal, nekaj kosov pa so pri Društvu Hiša! še nameravali uporabiti ob drugih priložnostih. Pri tem je nastalo kar nekaj škode, ki trenutno še ni povsem ocenjena. “Oceno finančne škode še delamo, vendar bo, kot kaže znašala več tisoč evrov.”

Akcija je bila načrtovana

Peganova je prepričana, da pri uničevanju ni šlo za naključno objestnost: “Jasno je, da je bila akcija uničenja načrtovana. Nekaj je, da greš mimo in malce posprejaš, tu pa je šlo za nasilno izživljanje, ki ga je bilo treba načrtovati. Že sama kupola, ki je prevrnjena, je toliko težka, da so se morali organizirati in potruditi, da jo prevrnejo.”