Potem ko so v Sloveniji okužbo z novim koronavirusom neuradno potrdili pri 82 osebah, vlada pa je na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje razglasila epidemijo, so v UKC Maribor danes podali izjavo o trenutni situaciji na temo Covid-19.

Danes obravnavali 5 pacientov

Strokovni direktor UKC Maribor prof. dr. Matjaž Vogrin je o trenutni situaciji povedal, da so danes na infekcijskem oddelku obravnavali 5 pacientov, ki so pozitivni na koronavirus, za 2 pacienta pa so se zaradi njunega stanja odločili za hospitalizacijo, medtem ko so trije v domači oskrbi in imajo odrejeno izolacijo. »Hkrati smo tudi že odpustili dva pacienta, ki sta bila hospitalizirana od prejšnjega tedna,« je dodal Vogrin.

Izpraznili celotno stavbo Klinike za ginekologijo

Od jutrišnjega dne pa v UKC Maribor sprejemajo tudi dodatne ukrepe. Kot so povedali v izjavi za javnost, v celoti ukinjajo elektivni (nenujni) kirurški program, izvajajo le urgentne kirurške posege in kirurške posege pri karcinomskih pacientih. V celotnem UKC Maribor v celoti ukinjajo tudi vse neurgentne diagnostične in terapevtske postopke za ambulantne paciente.
Izvajajo le diagnostične in terapevtske postopke pri pacientih napotenih v UKC Maribor s stopnjo nujnosti »nujno (1)«, za potrebe zdravljenja pacientov okuženih s Covid-12 pa se izprazni celotna stavba Klinike za ginekologijo, ki se preseli v 9. in 10. etažo Klinike za kirurgijo.

Zaustavitev izvajanje programa DORA in SVIT

Zdravstveni kader (zdravniki, medicinske sestre, ostali zdravstveni in nezdravstveni kader), ki je opravljal delo na deloviščih, ki so začasno ukinjena, se razporedi na delovišča, kjer zdravstvenega kadra ni dovolj, od ponedeljka, 16. marca naprej do preklica pa se zaustavi izvajanje programa DORA in SVIT.
V ambulanti za ultrazvočni pregled kolkov pri dojenčkih bodo do preklica izvajali preglede samo v primeru, če je bilo ob predhodnem ultrazvočnem pregledu ugotovljeno, da gre za patološke kolke (kolki z oceno III, IV ali D). Ultrazvočno presejanje kolkov se do preklica ne bo izvajalo.