Maribor

FOTO: V centru Maribora roj čebel zasedel mizo v priljubljenem lokalu

Uredništvo , 09.07.23 ob 17:55

Postrežba v priljubljenem lokalu je očitno všeč tudi čebelam.

FOTO: V centru Maribora roj čebel zasedel mizo v priljubljenem lokalu

To nedeljo, 9. junija 2023, smo v centru Maribora, ob številnih sprehajalcih in turistih opazili tudi “obiskovalce”, ki jih v urbanih središčih nismo vajeni. Na vogalu Gosposke ulice, neposredno ob Papagayo Cocktail Baru, se je na mizo in bližnji stol naselil roj čebel. Naključno je na čebele naletel Borut Ambrožič, predsednik Hortikulturnega društva Maribor in njihove čebelarske sekcije.

Foto: Marko Cesar

Foto: Marko Cesar

Čebelice so že na varnem

V centru Maribora se je na mizo in bližnji stol priljubljenega gostinskega lokala naselil roj čebel. Ko so bile čebele opažene, je bil kontaktiran center za obveščanje 112. Na klic centra se je odzval čebelar Marko Cesar, ki je roj pospravil na varno. Trenutno so čebele v karanteni pri čebelarju, da se zagotovi, da niso okužene s kakršnimi koli boleznimi.

Foto: Borut Ambrožič

Rojenje čebel je naravno razmnoževanje čebeljih družin, pri čemer en del družine ostane v panju, drugi del s staro matico pa panj zapusti in si poišče novo domovanje. Čas rojenja se razlikuje od sezone do sezone, s prvimi začetki v aprilu ter v nadaljevanju vse do avgusta. Roj običajno izleti iz panja zgodaj zjutraj, ni pa to pravilo, je za nas pojasnil Ambrožič.

Čebele delavke začnejo 10 dni pred rojenjem požirati med, da si naberejo rezerve medu, ko roj izleti. Čebele imajo v golši hrane za 3 dni.

Poznamo tudi drugotne roje, ki so zelo podobni prvotnemu. Delavke v tem roju nimajo tako polne golše medu in tudi mlada matica raje sodeluje pri rojenju kot stara. V dolgoletni tradiciji slovenskega čebelarstva so zabeležena leta z mnogo roji in pa leta z majhnim številom rojev, je še za nas razložil Ambrožič, ki je slučajno ravno letos opravil tudi izpit za čebelarja.

Razlogi za rojenje čebel:

  • Slabe vremenske razmere,
  • brezpašna doba,
  • premajhen prostor,
  • stara matica,
  • presežek v mlečka,
  • veliko pokrite zalege,
  • intenzivno dražilno krmljenje spomladi.
kvalifikacije
Slovenski košarkarji nadigrali še Izraelce
serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26