Univerzitetna športna zveza Maribor se je danes že deseto leto zapored podpisala pod uspešno organizacijo tradicionalnega teka po 454 stopnicah, ki vodijo na Kalvarijo. Organizatorji, ki ves čas poudarjajo, da je prireditev z naslovom Nočni tek na Kalvarijo primerna za vse rekreativce, saj je v ospredju slogan »Vsak je zmagovalec« in na prvem mestu ni tekmovalnost, so pod vznožje mestnega hriba tudi tokrat privabili številne tekače in gledalce.

Vsak je premagal progo dolžine 210 metrov in višine 80 metrov, kar povprečno znaša 20° naklona skozi celotno progo.

Glede na lansko leto na vrhu ni sprememb

Kalvarija je hrib na severni strani mesta, stopnice pa predstavljajo dober vadbeni poligon mnogim rekreativcem in profesionalnim športnikom. Veljajo sicer za »peklenske«, a jih je v lastnem tempu sicer mogoče premagati vsakomur. Tekmovalci so startali eden za drugim z nekajsekundnim časovnim intervalom, vseeno pa najboljše čase dosegajo vrhunski športniki. In četudi se je na stopnice podalo okoli 300 otrok in odraslih, rekord ostaja nepremagan.

Kranjčan Matjaž Mikloša je zbral namreč že štiri zmage, njegov rekord je neverjetnih minuta in 44 sekund ter ostaja nespremenjen že kar nekaj let. Lani sta zmagala Klemen Šparing, ki je potreboval minuto in 57 sekund ter Ana Čufer s časom dveh minut in 23 sekund. In letos? Uspeh sta ponovila. Pri ženskah je zmagala Čuferjeva, ki je svoj lanski rezultat še izboljšala in dosegla 2:11,33, absolutni zmagovalec v moški konkurenci pa je bil ponovno Šparing, ki je svoj čas izboljšal za kar 8 sekund in je znašal 1:49,18.

Na stopnice se je podalo okoli 300 odraslih in otrok in to kljub hladnim temperaturam. A rekord ostaja nespremenjen.

Vsako leto več otrok

Svojo »vzdržljivost« pa so lahko preizkusili tudi najmlajši, saj so lani kot novost uvedli otroške teke. Ti – bilo jih je nekaj več kot 80, starih od 3 let naprej – so premagovali zgolj prvo tretjino stopnic. »Otroci so tekli v 3 starostnih kategorijah – mini kalvarček do vključno letnika 2012, kalvarček, letniki 2008 – 2011 ter senior kalvarček, ki so letniki 2004 do 2007,« je dejla Klemen Tasič, ki je vodja projekta že vrsto let.

Pestro dogajanje tudi pod stopnicami

Sicer pa je bilo tudi letošnje dogajanje pod stopnicami kot zmeraj pestro, organizatorji so najmlajšim pripravili presenečenja. Eden od pokroviteljev na prireditvi je bila Energija Plus, ki je udeležencem prireditve v šotoru ponujala promocijski material, delili so brezplačni čaj in nastopajoče obdarili. Otroke, ki so tekli, so opremili še z majčkami ter medaljami.