Maribor se zaradi mnogih obnov sooča z marsikaterim ukinjenimi parkirišči. Ukinjena so zaradi izgradnje postajališča MBajk, zaradi parkleta na križišču Krekove ulice in Ulice heroja Tomšiča, manj jih je zaradi prenove Gregorčičeve ulice in zaradi preureditve Tyrševe ulice. Prav tako je napovedana dolgoročna ukinitev številnih mest na Trgu generala Maistra.

Štirikrat dražja rešitev in samo v omejenem času

Mariborska občina je zdaj sporočila, da lastnikom dovolilnic v coni 1 in 3, ki imajo vse več težav z iskanjem parkirnih mest, nudi rešitev. Parkirajo lahko na zaprtem parkirišču v Razlagovi ulici pri občini, toda to parkirišče jih bo stalo 30 evrov na mesec, poroča Večer.

Lastniki dovolilnic v omenjenih conah, ki so do njih s stalnim prebivališčem ali dejavnostjo upravičeni, zdaj sicer plačujejo 180 evrov za dve leti. Kljub stalnemu prebivališču nimajo zagotovljenih parkirišč. Rešitev, ki jo zdaj ponuja MOM, je v primerjavi z dovolilnico, ki je predpogoj, štirikrat dražja. Dovolilnica namreč stane 7,5 evra na mesec. Problem je tudi, ker bi naj stanovalci interes izrazili v le nekaj dneh, rok za to je bil do 8. septembra.

Arsenović oz. vodstvo občine v dokumentu naslavlja stanovalke in stanovalce in navaja, da se Maribor v zadnjih letih prebuja, išče moč svojih ambicij in obnavlja zaupanje v svoje sposobnosti, obenem pa razloži, zakaj je prišlo do sprememb: “Ob vašem stanovanju, hiši, ulici, bivanjskem prostoru raste obnovljen in ambiciozen Maribor, ki z novimi urejenimi parterji, kolesarskimi potmi, postajališči za Mbajk, prostori za pešce postaja mesto z najvišjo kvaliteto življenja. Razumemo, da takšne spremembe vplivajo tudi na vas, saj do določene mere posegajo v obstoječo prometno in prostorsko ureditev.”

Na voljo samo, ko ga ne koristijo zaposleni na MOM

Vodstvo občine nato javno izraža zavedanje, da je iskanje prostega parkirnega mesta “včasih zamudno in nevšečno početje“, navaja Večer. Ob tem sporočajo, da ob urejanju belih con, kjer lahko z dvoletno dovolilnico parkirate, skušajo to urejati. Nato še najavijo, da zdaj z željo, da bi vedno omogočili prosto parkirno mesto, ponujajo dodatno možnost parkiranja na zaprtem parkirišču v Razlagovi ulici pri Mestni občini Maribor.

Parkiranje bo mogoče na označenem delu parkirišča.

Parkirišče pa bo na voljo samo, ko ga ne koristijo zaposleni na MOM. Koriščenje parkirišča bo tako mogoče za imetnice obstoječih dovolilnic v coni 1 in 3 v teh časovnih okvirjih: Ponedeljek, torek in četrtek do 07.15 in od 16. ure, sreda do 07.15 in od 18.30, v petek do 07.15 in od 14. ure. V soboto in nedeljo ni omejitev.

Pogodbo bodo sklenili s podjetjem Mestne nepremičnine d.o.o., ki opravlja to storitev za MOM. Kot še navaja Večer, pa ni navedeno, za kolikšen čas je pogodbeni najem in ali ga je možno prekiniti. MOM je sicer obljubila, da bo načrtovana sprostitev mest hitra, že v prvi polovici septembra 2022.