V Maribor je prispelo 10 tisoč zaščitnih mask tipa FFP-2, ki jih je našemu mestu doniralo pobrateno mesto Hanghzou iz Republike Kitajske.

Mestna občina Maribor se je v času epidemije koronavirusne bolezni 19 za pomoč pri nabavi zaščitne opreme, ki je, tako kot po vsem svetu, tudi pri nas močno primanjkuje, obrnila tudi na pobratena in partnerska mesta v Republiki Kitajski, navajajo na Covid-19 Maribor. Najhitreje so se odzvali v pobratenem mestu Hanghzou, ki je Mariboru doniralo 10 tisoč FFP-2 mask za medicinsko osebje; te maske so nujne pri delu z okuženimi bolniki.

Dobimo dodatne maske in termometre

Drugo pobrateno mesto, Chongquing, se je odzvalo z donacijo 15 tisoč mask za medicinsko osebje tipa FFP 2. Partnerska mesta Nanjing, Huai’an in Nanchang pa nam bodo donirala skupno 62 tisoč kirurških mask in nekaj termometrov. Te donacije bodo prispele s posebnim letalom, ki ga organizira Republika Slovenija. Pri pripravi dokumentacije za donacije in logistiko transporta sta nam na Kitajskem zelo pomagala Konzulat RS v Shanghaiju in Veleposlaništvo RS v Pekingu.

V naslednjih dneh tako pričakujemo še dodatne donacije iz mest Chonquing, Nanjing, Huai’an in Nanchang.

Maske tistim, ki jih najbolj potrebujejo

Maske bo Civilna zaščita Mestne občine Maribor razdelila med ustanove in službe, ki jih zaradi narave dela in tveganja za prenos okužbe najbolj potrebujejo: Univerzitetni klinični center Maribor, Zdravstveni dom Maribor, Dom pod Gorco, Dom Danice Vogrinec Maribor, patronažna služba, Center za pomoč na domu in drugi.